Anette Rosvall har många strängar på sin lyra, men det där med mat och dryck är nog ändå det som hon tycker bäst om. Att få människor att njuta och kanske även våga prova något de aldrig druckit eller ätit förut är en drivkraft. Anette har gjort massor av kokböcker och skrivit en hel del om både vin och mat. Dessutom sitter hon med i diverse styrelser och jurys, som exempelvis ordförande för Stellagalan och jurymedlem i föreningen Äkta Vara. Allt för att göra världen både till en skönare, godare och bättre plats!

Du vet väl att du kan även lyssna på all stjärnor i efterhand här.

Alkoholfritt, v.50

Alkoholfritt Julöl eller vinteröl som den duktige bryggmästaren kallar de lite mörkare, fylliga ölen som passar fint till hösten och vinterns mat. Grytor, stekar och alla smarriga rotsaker funkar finfint till en av mina favoriter nämligen Mariestads alkoholfria julöl. Den är vackert mörkbrun i färgen och smakar och doftar som mörk kavring med russin och choklad. Nummer 11935, Mariestads alkoholfria julöl, 13:90 kr

Portvin och annat sött, v.49

Söta viner är trevligt att korka upp till dessert eller ostbricka och sedan ta kaffet därefter. Prova någon av dessa: Graham’sLate Bottled Vintage, 2015 nr 8000 (finns både i hel och halvflaska) 159kr

Yalumba Antique Musqat 83887 för 229 kr – sitter som en smäck till desserter med nötter och choklad eller en riktigt härlig crème brûlé.

Glögg, v.48

Edvard Bloms Glögg 72167 för 99 kr – Levnadskonstnären Edvard bjuder så klart på traditioell glögg. Söt med härliga julkryddor!

Äppelglögg av Sten Mattsson 322284 för 131 kr – Kommer från Skånska spritfabriken och smakar så klart röda svenska äpplen men även sköna julkryddor som pomerans och vanilj.

Jag gillar när glöggen inte är så söt, så Tegner & Sons torra ekologiska vinglögg passar mig som hand i handske 91189 för 55 (finns i hel och halvflaska) Har de klassiska glöggsmakerna men med lite mindre socker.

Christmas cocktails, v.47

En julig GT
5 cl Skagerack gin 
10 st enbär (torkade)
10 st lingon
Fyll på ett glas med is och tonic och dekorera gärna med en enkvist

Bubblig glögg
5 cl Plantation Pineapple #
2 cl limesockerlag
2 cl akvavit
Fyll på med is och bubblig glögg, dekorera gärna med tunt skivat äpple

Tröst av den helige treenigheten i dryckesform, v.46

Tänker att vi behöver lite hjälp i denna tråkiga och konstiga tid. Vi behöver den heliga tre-enigheten som tröst, så här kommer den:

Jag börjar med fadern – Loxarel Sense A Pèl 2018 #2454 för 139 kr – är ett rött vin från Katalonien som är härligt generöst med mycket av allt. Mycket frukt och syra, massor av choklad och fattoner och en härlig strävhet.

Sonen… ska så klart vara alkoholfri och som av en händelse så har Nygårda en Julmust lagrad på Bourbonfat den heter #1972 kostar 33kr. Här får den söta musten lite härlig rondör och smakar också lite kryddigt av vanilj, kardemumma och så röda äpplen.

Och den helige anden…. I sådana här tider när nöden är som störst är kanske en flaska champagne är det enda som hjälper. Om du dessutom sabrerar den så finns det en god chans att humöret är topp åtminstone en stund. Philipponnat Royale Réserve Brut nr 77363 för 399 är en underbar bubblig dryck som bjuder på smak och doft av brioche, gula mogna äpplen en liten härlig rökighet och fina mandlar.

Vitt vin till farsdag och Mårten gås, v.45

Ramon Bilbao Albarino #76858, 149kr  – är ett vitt vin från Spanien som smakar och doftar av gul tropisk frukt, gula päron och fin blommighet och mineralitet samt en hög frisk och fräsch syra. Passar jättebra till gåsmiddagen!

Alkoholfritt halloweendricka, v.44

Loimer Sparkling Grape Juice – Nr 19012 för 89 kr – det en lyxig variant på bubblig fruktdryck och kommer ifrån den seriöse producenten Loimer från Österrike. Här hittar vi en frisk fruktighet med toner av röda äpplen, apelsin och kryddor.

Lådvin, v.43

Côtes du Rhône VillagesCuvée Marion Papin, 2019, Nr 2500 89kr –  ett juste, lite josigt vardagsrött som passar utomförträffligt till kålpudding med lingon.

Sotomonte Verdejo Nr 2403 för 159kr  – En lite mindre och elegant box som bjuder på gudfruktigt, lite oljigt vitt vin med skön munkänsla.

Alkoholfritt, v.42

Mariestads strong ale #19017
Ton av maltig sirapslimpa med lite rostad smak och ton av torkade aprikoser och apelsin.
Leitz Eins zwei zero #11901
Lite söt, passar bra till kryddigt, hett asiatiskt.

Bubbel x 2, v.41

Champagne: Ruinart Blanc de Black nr 88291 för 699, har en elegant mousse, en hög syra, smakar smöriga engelska kex, makadamianötter, solmogen citron och vit persika. Men prova även Rotari brut reserva #7567 För bara 129 kr får man ett mousserande vin från Italien som doftar och smakar av gula päron, ljust bröd och lite honung.

Oktober-öl, v.40

Den traditionella varianten heter Märtzen och är mörkare och fylligare än vanliga lager. Det finns lite småskaliga varianter runt om vårt avlånga land så fråga er fram. Jag tänker köpa den som görs i närheten av mig. Så dagens öltips blir RNB Oktoberfest #34982 för 25 riksdaler den smakar mörkt mjukt bröd, apelsin och lite nästan lite marmeladgodis och det kan man ju bara bli glad av.”

Exklusivt vitt vin, v.39

Giant Steps Yarra Valley Chardonnay Nr 71255 för 229 kr. Det kommer från Australien och görs med stor respekt för vår planet. Vinet har förutom det vanliga gula tropiska frukterna, och en solmogen nästan grillad citron ett riktigt smarrigt nötigt uttryck.

Tips på rosévin till hösten(!), v.38

Det här är ett ekologiskt vin från Sicilien. Toner av röda, friska bär mogen persika och romantiskt rosdoft och ja, den där lilla beska eftersmaken som gör att vinet passar så bra till mat. Tenuta Orestiadi Nr 3112 för 75 kr.

Tips på rödvin till långkoket, v.37

Baron Ricasoli som har gjort det här vinet har dessutom – om du frågar mig – ett av de bästa recepten på ragu bolognese. Vinet heter Ricasoli Chianti del Barone, #2700 Pris 95 kr

Tips på riesling, v.36

Riesling trivs i svala lägen och vanligast är kanske de tyska vinerna druva som odlas över hela världen. Idag kommer tipset från Chile Marea Riesling #2779 för 139kr bjuder på frisk och fruktig smak med toner av gula äpplen, solmogen citrus och gröna färska örter. Servera till grillad fisk eller skaldjur med gremolata och limeaioli. Mums!

Vin till det grillade köttet  v.26

Vin från Côte du Rhône är gott till klassisk grillmat! Till exempel Les Champauvins av Alain Jaume #232101 för 149kr.

Nubbe till midsommar v.24 & 25

Koskenkorva Vodka sju – Botanicals nr 81380 för 199 kr är en kryddad vodka inspirerad av just den nordiska midsommaren. Om en vodka kan vara romantisk så är denna just det. Blommigt av fläder, citrus, kamomill och vanilj… men så en bas av kryddighet. Jag skulle kunna skåla i denna till silltallriken men den fungerar också som drinkbas.

Söt mumma v.23

Mumma med lite söt punch till sommarfestens efterrätter, till att göra punch-russin glass eller kanske till ärtsoppa för visst äter man sådant även på sommaren?! Grönstedts Blå Punsch Extra Gammal Arraks punsch Nr 81389 för 259 kr.

Sommar i glaset v.22

Ett härligt ljusrosa vin med smaskiga toner av sommarbär tycker jag att vi behöver i dessa tider. Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2019. Art.nr. 957190, pris: 129 kr. Det här vinet fungerar både på balkongen som apertif och som måltidsdryck till lättare goda rätter av säsongens råvaror.

Tips på lådvin v.21

Det är inte ofta jag tipsar om boxviner. Men just denna kan jag ärligt säga är bra. Från Italien och Soave kommer Monte Garbi för 253kr. Fruktigt, friskt och håller länge! Passar till exempel till säsongens grillade grönsaker!

Rosa bubbel i ny kostym v.20

Rosa bubblor med nya kläder. Varje år får Alexandre Bonnet ny kostym av en kvinnlig svensk designer. I år är det begåvade MissLi som gör kartongen. Alexandre Bonnet Nr 7471 Perle Rosé Brut för 319 kr. Bra som sommargåva!

Eldigt vintips v.19

I viner som växer i vulkanisk jord kan man nästan känna lavan i både doft och smak. Det gör man i detta röda vin. Man kan nästan höra på namnet att DeAetna Terra Costantino Nr 2400 för 159 kr har vuxit på vulkanen Etnas sluttningar. Det bjuder på mulliga toner av svarta körsbär, torkade körsbär, kanel och lite apelsinskal. Jag tror det smakar härligt till den första grillningen kanske!

Prosecco som överraskar v.17

Prosecco är vanligtvis inte mitt favoritbubbel. Jag tycker i allmänhet att de vinerna är för söta och att bubblorna är lite för hårda. Därför blev jag förvånad när jag öppnade flaskan Nashville Stories Nr 75708 för 119 kr. Massor av päron, melon och en frisk citronig syra.

Rhonevin till fishtaco v.16

Rhonedalen i Frankrike är nog mest känt för sina röda viner. Men om man får möjlighet att smaka ett av de vita lite mer ovanliga vinerna.

Tex Héritages Côtes du Rhône Blanc Nr 2866 för 119kr – så får man ett vin som är lite som våren mer mjukt, blommigt fylligt och fruktigt. Passar till fisk-tacos och är dessutom ekologiskt!

Annorlunda öl v.10

Saison – Är en sorts ale, namnet betyder årstid eller säsong på franska och heter så för att den på 1600-talet gjordes som törstsläckande dryck till säsongsarbetarna på belgiska landsbygden. Den är lite syrligare inte lika besk och en smula vinös i sin karaktär. Saison har fått en renässans bland mikrobryggarna som laborerar med kryddor, frukt, bär och olika jäststammar – man tager liksom vad man haver, precis som när ölstilen föddes.

Saison d’Etre Nr 1617 för 67,90 (stor flaska) fr SthlmBryggeri Witbier eller Biere Blanc – Är en sorts veteöl som oftast kryddas med korrianderfrön och apelsingskal. Den är ofiltrerad, alltså lite grumlig i färgen och bjuckar på en blommig och fruktig doft och smak. Jag tror att det kan vara anledningen till att jag tycker så mycket om den.

Belgisk Wit Nr 88218 för 19,90 fr Poppels Bryggeri Götaland Imperial Stout – är en kraftigare variant som var populär under 17-1800 talet och ursprungligen bryggdes extra alkoholstark för att klara de långa transportena via båt.

Den här kan man nästan inte motstå. Lyssna på namnet Pecan Pecan Mudcake… smak och doft att mörk choklad, så klart med inslag av nötter, kokos och vanilj. Ett silkeslent skum och ett rejäl umpf i alkholen. Pecan Pecan Mudcake Stout Aon Nr 1427 för 49,90 från Omnipollo, Stockholm

Räkor och vin v.9

Här får du några tips om räkviner av olika karaktär.

Loxarel A Pèl #7470 för 99kr – både ekologisk och riktigt bra är den här Cavan som smakar friskt av gula päron, citrus, honung och rostat bröd. Du dricker den med fördel till en smarrig räksmörgås med vitlöks aioli.

Franziskaner Nr 1687 Hefe-Weissbier för 23,50 – Den här veteölen är ofiltrerad och har därför extra mycket god smak. Jag hittar apelsin, torkade aprikoser, mörkt bröd och en fin balanserad syrlighet. Kommer att smaka gott med en räkmacks som serveras på mörkt rågbröd.

Masi Bell’Ovile #74190 för 112kr – Körsbär, mörka plommon och lakrits trängs med lite salvia och en fin syra. Detta vin kan man med fördel servera för att till exempel sätta lite extra piff på fredagens gräddiga räkgryta med tomatpuré och kanske till och med lite rökt paprika, serveras så klart med pasta.
Sportdryck på sportlovet v.8

Samuel Smith’s Imperial Stout Nr 1269 – Min pappa slängde alltid öl på bastu-aggregatet det gjorde att det doftade makalöst gott av nybakat bröd. Det här kanske inte är vad han skulle valt men nu är det ju jag som tipsar. Samuel smiths imperial stout bjuder på en mörk, maltig smak med toner av rostat kaffe och choklad men har ändå en skön syra. Dessutom är flaskan galet snygg.

Domaine de Verquière, Rasteau Nr 2179 för 147 kr – Efter en dag ute i snön kan det vara gott att tända ljusen, värma på köttgrytan och dela på en pava rött. Det här är faktiskt ett av mina favoritviner där jag hittar massor av friska skogsbär och fina örter.

Ferna Nr 11343 Svartvinbärsglögg för 49 kr – Visst kan man fortsätta dricka glögg. Speciellt gott är det efter ett häftigt åk i backen. Öppna din termos och ta en slurk av den svartvinbärsdoftande glöggen med traditionella smaker som kanel, pomeransskal och kardemumma.

Rosa dryck på Alla hjärtans dag v.7   

Mateus Nr 2571 för 69 kr – Det här är det allra första vinet jag någonsin köpte själv och drack. Det har en låg alkoholhalt är lätt pärlande, vackert rosa i färgen och smakar lite som hallongodis i munnen. Som ung och nybörjare tyckte jag att det var fantastiskt gott. Jag kan fortfarande tycka att det kan ha sin plats på matbordet till exempel till en smarrig kycklingsallad med hallonvinegrätt.

Tavel Les Lauzeraies #2724 för 129kr – Det här vinet har en härligt hallonröd färg och sitter som en smäck till de flesta fågelrätter. Till exempel får en grillad kyckling det bra sällskap i glaset av detta vin som smakar granatäpple, hallon och mogna jordgubbar.

Fresita SB nr 7866 sek 89,- kommer ifrån Chile med smak av friska, nyskördade jordgubbar med alldeles lagom mycket bubblor i. Det här vinet passar till en o-söt och fruktig dessert eller kanske en förrätt med frukt. Förutom den goda smaken som kommer utav äkta jordgubspuré, och de härliga bubblorna så har vinet en låg alkoholhalt vilket ger det ytterligare en fördel som start på en lång och lycklig festkväll.

Vad passar till? v.6

Morgon Nr 5106 för 109kr – Vem har bestämt att man måste dricka vitt vin till fisk. Det här är ett jordgubbsbärigt lätt och mjukt rödvin som är supergott till en fiskfilé serverad med bitar av stekt sidfläsk, brynt smör och potatispuré.

Claude Val Rouge Nr 32153 för 69 kr – Som en liten syrlig men mjuk bärkompott kryddad med lagerblad, kanel och muskot är detta vin från Södra Frankrike och för att inte störa för mycket serverar vi en mild örtig böngryta med ugnsstekt fläskfilé smaksatt med bitar av sidfläsk.

Collevite #2421 för 89 kr – Ett friskt, fräscht och fruktigt italienskt vin med inslag av äpplen, päron och citrus. Frukterna samsas med nötter och örter och det gör att viner är smarrigt till en kycklinggryta som serveras med en gräddig och currydoftande sås och ris.

Tips på hållbar och lite speciell dryck v.5

Muga Blanco Nr 72877 för 125 kr – Det är inte lätt att hitta vit rioja, men den som söker skall finna. I besällningsortimentet hittar man denna torra, vita goding som bjuder på gula äpplen och välintegreade ektoner, en liten hint av vanilj samt en knivskarp syra. Mumma till tapas, grillad fisk eller grönsaker.

Vanishing Point 03 #1156901 för 59,90 Detta öl släpps i 20 000 exemplar på Systembolaget 24 januari. Ölen har legat 14 månader på bourbon ekfat och denna tid har gett drycken ett smakdjup och en kraftig karaktär. Man finner djupa toner av choklad och vanilj som vidare samsas med en mäktig kryddighet. Avslutningen är mjuk men kvardröjande med en tydlig smak av fat och karamell.

Tre prisvärda vita viner v.4

Brochet Facile Nr 2267 för 94kr – Är ett vitt vin som smakar gula plommon och gula äpplen, färska örter acaciahonung och citrus. Passar fint till ugnsstekt kyckling och smörstekt fisk med örtmajonäs.

Cameleon #6031 för 79kr – Till det här vinet från Argentina, med gul mogen frukt, frisk äpplig syra och smörig rondör passar det alldeles utmärkt att äta en paj med frasig skal fyllt med skaldjur och massor av örter.

Roberta Fugatti Bianco Trentino Nr 2541 för 79kr – Ett friskt lätt vin med toner av lime, persika och svartvinbärsblad, en liten angenäm skalbeska ligger kvar i slutet.

Recept till Sazerac v.3

Skölj glaset med absint och fyll det med isbitar medan du skakar…

5 cl rye whisky

1 tsk citronsockerlag

2 stänk Peychauds bitter Olja från pressat citronskal

Champagnetips till nyårsafton!

Louis Roederer #77498 för 895 magnum – Johodå Storleken har betydelse, iallafall när det gäller champagneflaskor. Tänk att smacka fram en stor rackare till middagen. Den här flaskan bjuder på en dryck med frisk smak med inslag av rostat bröd, gula äpplen, hasselnötter, honung, apelsin och vit choklad och är helt makalöst god. Passar finfint till fisk, skaldjur men även ljust kött. Dumenils Brut Millesieme Premiere Cru 2008 #7522 för 389kr – Har du inte provat champagne från toppenåret 2008 så finns fortfarande en chans. Den här drycken kan man spara länge men den är god redan nu. Komplex smak med massor av frisk frukt toner av gula äpplen, persika blandas med nötter, rostat bröd och vit choklad. Philippe de Nantheuil #77262 för 195kr – en fruktig, fräsch champagne med toner av gröna äpplen men även vita smultron och vit persika, ljust bröd samt citrus.

Snapstips till julbordet v.50

Vinteraqvuavit nr 40597 för 299kr – En kristallklar och snygg dryck tycker jag att det är. Med klassiska akvavitsmaker som dill, kummin och citrusskal. Servera kyld och sjung!
Aalborgs jule akvavit #87961 för 299kr – Danskarna kan ju allt om ”lillingen” och Aalborg gör varje år en juleakvavit. I år har den fått ett snyggt modernt designuttryck men innehållet är lika klassiskt som vanligt och passar utmärkt till vårt nordiska julbord.
Mariestads Strong Ale Alkoholfri #1944 för 69kr (750ml) – Även underjulen finns de som vill tänka på alkoholhalten. Jag tycker att det här är en av de bästa alkoholfria ölen som finns på marknaden.”

Vintips v.49

Tips på några kluckande julklappar som kan vara lite roliga att ge bort.

Loch Lomonds fyrpack av spännande och lite olika whiskysorter #363 kostar 228 kr.

Portvin Churchills Vintage 2011 #90386 för 449kr – Jag firar aldrig jul utan portvin. Finns inget godare än att knapra pepparkakor med ädelost och sippa på ett litet glas port.
nr 86689 La Hechiecera Solera 21 Reserva Familiar Rom Colombia, 649 kr – Rom är min favoritsprit, den här doftar och smakar av mörk choklad, rostad långpeppar, vanilj och banan. V

ana Tallinn Nr 80328 för 204kr – En rombaserad likör med massor av julsmak. Kryddor, kanel, vanilj, stjärnanis och pomerans i en sidenmjuk kostym. Ett måste för julälskaren!

Glöggtips v.48

Glöett sparkling glögg – #77160 för 99kr (finns också i vit variant) – Jag som gillar bubbligt blev lite glatt överraskad när jag hittade den här varianten. Det är lite som om ett kärleksbarn mellan mousserande vin och glögg eller som en juligare variant på drinken Bellini.

Liefmans Glûekriek #11376 för 59.90 – Det här är min favorit julöl. Den kommer från Belgien och smakar mörka körsbär, körsbärskärnor och alla julkryddor du kan tänka dig. Går att dricka både varm och kall och är en fräsch variant på glögg. Den går faktiskt också att lagra!

Gin&Tonic glögg #81214 för 167kr från Stockholms Bränneri i samarbete med Fruktstereo ett malmöbaserat företag som gör cider på överbliven frukt. Så bjuder du på den här drycken kan du faktiskt känna dig lite skönt hållbar.

Vintips v.47

Riesling
Riesling är en av de s.k ädla druvorna som odlas över nästan hela världen. Av denna druva kan kan man göra allt ifrån knastertorra vita viner med knivskarp syra till honungssöta guldfärgade nektarliknande drycker. Druvan trivs i lite svalare klimat så man hittar den oftast nära vatten eller på hög höjd. Jag dricker gärna riesling helst då med lite restsötma som rundar av den här härligt krispiga höga syran.

Trimbach
Här kan vi tala om tradition, familjen Trimbach har odlat vin sedan början av 1600 talet. Nu är det dottern Anne som tillsammans med sin far som driver företaget. Trimbach Riesling Nr 2639 för 150 kr är ett ekologiskt odlat vin. Den första sniffen ger tydlig indikation på att det är en riesling i glaset. Jag får alltid en ton av gummistövel eller nyupp-packad badboll. Kanske inte låter supsersmarrig men då vet man vad som kommer sedan.

Breuer
Klassika Rieslingmarker finns även i Tyskland – Riesling Sauvage från Georg Breuer Nr 5899 för 125kr Företaget drivs av Teresa Breuer tillsammans med den svenska vinmakaren Markus Lundén. Deras Riesling Sauvage har hög syra, är fruktigt, friskt med toner av gröna äpplen och lime. Massor av örter och en sprittande mineralkänsla på tungan.

KungFu Girl
Cool som en swimmingpool med pudelfrissa och solglajjor är vinmakaren Charles Smith. Han har en bakgrund som manager för diverse rock´n´rollband men nu gör han vin i Washington state som ligger i Nordvästra hörnet av USA. Där är det svalt med massor av soltimmar så Rieslingdruvorna till hans vin Kung Fu Girl Nr 2690 för 139kr mognar rejält och smakar och doftar av ananas, vita blommor och lime. Det här vinet har lite restsötma och sitter som en smäck till lite kryddheta rätter.

Vintips v.46

”De här vinerna kostar oftast lite mer eftersom det tar ganska lång tid att göra dem, plus att mycket av druvmusten försvinner vid torkningen. De populära Amaronevinerna från Veneto känner du säkert till. Men vet du att det finns flera ställen där man gör vin på just detta sätt?

Till exempel i regionen Valtellina i nordöstra Italien som jag besökte för inte så länge sedan. Här använder man exakt samma metod men här kallas de torkade vinerna Sfursat. Vinet Carlo Negri Sfursat Nr 75529 finns i beställningssortimentet för 339kr och har en komplex och stor smakbild. Mogna mörka körsbär, lakrits, mörk choklad, viss ton av nötter plus ekens kryddighet som gör sitt till.

Men vi måste väl ändå ha med en Amarone i den här tipsomgången. Från Masi kommer vinet Campofiorin Nr 5123 för 129kr – Det är en generös liten puff av mörk choklad, svartpeppar, vanilj och så massor av mörka körsbär vinet är gott att dricka nu men klarar även klarar lång lagring.

När mycket av vätskan försvinner i druvan är det inte så svårt att förstå att det som är kvar blir sötare. Därför är det vanligt att man antingen jäser ut sockret och får viner med hög alkoholhalt som i de två första tipsen. Eller så låter man fruktsockret vara kvar och får ett sött s.k dessertvin med lägre alkoholhalt. Moscatel de Setúbal Alambre Nr 8117 för 69kr är just ett sånt. Det smakar lite bränt av knäck blandat med gula russin, apelsinskal och julkryddor och spar det här tipset nu för det är faktiskt en hit till semlor.” /Anette

Vintips v.44

Halloween/Alla helgons Halloween vin

Nu stundar traditionen Allahelgons afton då vi traditionsenligt tänker på de som inte längre är med oss. Vi tänder ljus på kyrkogårdarna och de glittrar då ikapp med pumpalyktorna som numera står på var och varannan trapp. Jag tycker att gammal tradition fungerar fint med den hos oss lite modernare varianten Halloween. Men det bästa med lite extra ledighet är ju ändå att vi får tid tillsammans och får njuta av vänner, familj, god mat och dryck så Idag tänkte jag tipsa jag om drycker som är döpta efter helgon.

Vacqueyras Domaine Saint Roch Vieilles Vignes Nr 2329 för 169kr – är döpt efter Saint Roche som blev helgonförklarad under 1300 talet och bland annat tar hundar och ungkarlar under sina vingars beskydd. Du får ett rött, mjukt bärigt vin med toner av skogshallon, blommiga örter och lite lakrits som smakar gott till din Halloween-middag.

Westmalle Trappist Dubbel Nr 1239 för 24,90 är ett så kallat Trappistöl, som produceras utav munkar. Jag skulle av flera anledningar aldrig kunna bli trapistmunk men en av de främsta är att de inte de inte får prata förutom vid gudstjänsterna dåra. Men de gör riktigt bra öl just det här mörka bjuder på torkade fikon, mörkt socker, nötter och apelsinskal

Saint John Commanderia Nr74580 för 170 kr Jag är nästan säker på att namnet syftar till Johannes döparen som var en av Jesus apostlar. Vinet kommer iallafall från Cypern bjuder på smarriga smaker av torkad frukt, choklad och apelsinskal, som du antingen dricker till desserter med choklad och nötter eller så häller du en skvätt i gräddsåsen som du självklart serverar till din helstekta kalkon.

Drinktips v.43
Tips från beställningssortimentet:
”Soalheiro Alvarinho Nr 74935 för 135:- Jag brukar slå ett slag för Portugals viner, är speciellt förtjust i de vita varianterna. Denna en alvarinho bjuder på sedvanlig hög fruktsyra med toner av citrus och gröna äpplen, en mineralsälta och en eftersmak av matvänlig grapebeska samt en balanserad ekhantering.
Santa Castaño Nr 73105 för 199kr – Från Yecla i Spanien kommer detta kraftpaket till vin som bjuder på mörka mogna bär som plommon och körsbär, en tydlig ekbeska, tanniner med grepp och en viss rökighet i avslutet. Drick till grillat kött eller stekta lite chiliheta choritzpkorvar.
Agusti Torello Mata Brut Gran Reserva 2012 Nr 76600 från 215 kr – En riktigt bra Cava med gul solmogen frukt, mandel, vissa mognadstoner, frisk och ungdomlig men med mycket karaktär och rondör. En viss beska och en härlig syra som lindar den goda frukten. Drick som den är eller till rätter med ljust kött, hårda lagrade ostar och anklever gärna med äppel eller aprikostillbehör för att plocka upp den goda fruktsmaken..” /Anette

Drinktips v.42

Alkoholfria tips

Loimer Sparkling Grape Juice – Nr 19012 för 89 kr – är en lyxig variant på bubblig fruktdryck och kommer ifrån den seriöse producenten Loimer från Österrike. Här hittar vi en frisk fruktighet med toner av röda äpplen, apelsin och kryddor.

Easy Rider Bulldog Non-alcoholic IPA Nr 1973 för 15,90 – Den här ölen har en alkoholhalt på 0,4% och bjuder på en maltig, örtig dryck med toner av tropisk frukt som ananas och aprikos.

Saxhyttegubbens Blåbär 100% Nr 1964 för 72kr – Must kan göras av nästan alla sorters frukt och bär. Denna dryck består till 100% av blåbär från skogarna i Bergslagen. Den bjuder på en frisk, syrlig och fullmatat smak av just blåbär och örter.

Jus Raisin Rouge Merlot Nr 1924 för 39 kr – Sjävklart måste man ha något som man kan dricka till efterrätten också. Den här druvmusten passar fint till både ädelost och mörka chokladdesserter. Smak och doft av russin, mörka körsbär, lakrits och örter.

Drinktips v.41

Ö-viner!
Kanske lite konstigt att börja prata om semester nu, när det precis varit sommar. Men jag tänker att några av er kanske redan börjat fundera på var ni vill åka nästa gång det är dags. Eftersom jag gillar havet så åker jag mer än gärna till ö-ar på semestern. Ni vet hur det är när man packat upp väskan, kommit hem och packat upp väskan och vill återuppleva de där underbara ljumna kvällarna då man satt och tittade på solnedgången och sippade på ett glas vin… jag har hittat några viner som håller hela vägen hem.

Sicilien – Mandrarossa Timperosse Petit Verdot Nr 71441 magnum för 249kr, Denna knubbiga flaska görs av ett mycket sympatiskt kooperativ. På Siciliens västkust i staden Menfi vill man gärna se till att det även finns arbeten för öns unga så att de inte försvinner till fastlandet. Det här vinet är fruktigt med toner av hallon, körsbär men även örtigt av lakritsrot och peppar. Smakar finfint till grillat på alla sätt.

Mallorca – Can Axartell Blanco Uno , Nr 76286 för 159kr – Det här vinet görs av en kvalitetsmedveten producent som både tänker på miljö och ö. Vinet har frisk syra smakar och doftar av vita blommor och aprikos men det är de fina citrustonerna som ansvariga för fräschören tillsammans med en skön minersälta i bakgrunden. Ett vin med medelhavskaraktär som passar fint till de flesta fisk- och skaldjursrätter.

Australien är mer världsdel än ö, men det är ändå ett önskeresmål för mig. Det här vinet produceras av en miljömedveten familjeägd vinproducent. Gemtree Bloodstone Shiraz Nr 2083 129 kr smakar massor av solmogna bär som plommon, björnbär men även lakrits, lagerblad och passar finfint till höstens långkok.

Drinktips v.40

I veckans vintips har jag försökt leta fram viner i den lägre prisklassen som ändå är gjorda med stolthet och kvalitet.

Den spanska Regionen Rioja är en gammal goding som enligt mig är totalt undervärderad. Det röda vinet Hacienda Lopes de Haro #75696 för 89kr är klassiskt kryddigt med toner av vanilj, choklad, muskot och lagerblad, frukten går mot körsbär och mörka plommon.

Spier Signature #2234 för 79kr Är ett vitt vin från Sydafrika som har en fruktig karaktär med krusbär, mogna gula päron och en krämig munkänsla av bivax. Smakar smarrigt till fisk och skaldjur.

Loxarel A Pèl Nr 7470 för 99kr – Är en Cava som bjuder på toner av kex, gula äpplen, honung och lite apelsinskal.

Drinktips v.39

Mustiga höstviner

Château Bouscassé Nr 2204 för 159 kr – Det här vinet görs bland annat på druvan Tannat, det gör vinet mörkt i färgen samt strävt och smakrikt. Du hittar toner av mörka plommon, peppar och trä i vinet och det smakar gott till stek och grytor av nöt- och viltkött.

Belleruche Côtes-du-Rhône Nr 75764 för 119 kr – Ett rödvin från Frankrike med örter, lavendel, hallon och björnbär som smakar fint till lammkött med potatisgratäng som är kryddat med provensalska örter och vitlök.

Vivir Sin Dormir Nr 2559 för 99kr – Ett rött vin från Spanien gjort på druvan Monastrell är fylligt, strävt med toner av kakao, lakrits men här hittar vi även mörka plommon och timjan. Servera med fördel till höstens mustiga köttgrytor.

Drinktips v.38:

ENHÖRNINGSVINER
Enhörningsviner… eller får en flaska kosta hur mycket som helst?

Häromdagen var jag på en pressträff och fick se en unik flaska. Just detta exempel var en av de 8000 exemplar som finns. När de är sålda och uppdruckna finns inte längre drycken att få tag på igen. Det fick mig att tänka på alla viner som säljs för enorma belopp på grund av att efterfrågan blir brutalt mycket större en tillgången.

I detta fall rör det sig om champagne av märket Salon som generellt hålls mycket högt av specialister. Årgången 2008 räknas som en av de bästa någonsin men samtidigt fick företaget på grund av sina synnerligen höga kvalitetskrav en extremt liten skörd. Så därför kommer man göra en specialutgåva i en samlingsbox som heter Case 08. Det är en magnumflaska av den eftertraktade 2008:an men även ytterligare 6 flaskor årgångs Salon. Den här lilla godbiten kommer att säljas i Sverige för SEK 80.000 kr

Drinktips v.37

Sherry

Alburejo Oloroso Nr 8386 för 79kr – En fyllig men torr sherry med toner av torkade fikon, nötter, apelsinskal och lite julkryddor. Den här varianten är lite mörkare i färgen och passar fint oliver och en smarrig charkbricka.

La Guita Manzanilla Nr8201 för 59 kr är en torr ljus sherry med frisk smak och doft av jäst, gröna äpplen och mandlar. Servera den sval till lagrad ost och självklart marconamandlar, men den här passar också bra att pytsa ner i din svampsoppa.

Cuco Oloroso dry Nr 8239 för 89 kr – Här hittar du gula sultanrussin, valnötter, pomerans och örter. Sherryn smakar gott till en smörstekt kantarellsmörgås med massor av finhackad gräslök.

Drinktips v.36

Annorlunda öl.

I samband med att jag hade ett gästspel hos Ulrika Davidsson på Sveriges mysigaste ö Gotland i somras. Så fick jag prova en riktig gotländsk specialitet ”DRICKU” Det är en gammal traditionell dryck som gjordes och fortfarande görs till bröllop och fester. Det smakar som en blandning av svagdricka, coca cola och avslagen öl… den här varianten som jag fick smaka bryggdes på Ulrikas granngård Sigdes.

Det går inte att få tag på ”DRICKU” om man inte gör själv, råkar befinna sig på Gotland eller bor nära en gotlänning. Men eftersom det finns andra lite speciella drycker på Systembolaget så tänkte tipsa om dem.

Sommar har nr 79460 och är ett svensk mjöd gjord på honung, havtorn och hallon. Det känns tydligt både i smaken och doften på denna dryck som görs i mobil enhet som far runt i Värmlandskogarna och gör mjöd där råvarorna finns.

Mjödner Embla Höst – nr 76824 för 36 kr – är också ett mjöd men det smakar och doftar mer mörkt kryddigt också med toner av honung, gula äpplen och en smula stingig ingefära.

3 fonteinen nr 1622 för 68 kr – Är en opastöriserad och ofiltrerad syrlig öl från Belgien. Den smakar av gräs, sommaräng och halm samt massor av syrlig grapefrukt och citron. Jag tycker sådan här öl är supergod, men jag tror att smaken i detta fall är delad.

Vintips v.35

Skördedricka

Springfield Wild Yeast nr 95981 för 165 kr – Det här är ett av mina favoritviner just nu. Det är fylligt med härliga tropiska frukttoner, brödigt och krämigt samt har en härlig syra som tillsammans med tillexempel en krämig svamp- och kycklingpasta med riven parmesan och färska örter får dig till himmelriket.

Även Muscadet Sèvre et Maine #2275 för 84kr är ett vitt vin vars höga syra och smaker av citrus och gröna äpplen lindas in i en härlig krämighet ifrån jästfällningen. Passar till säsongens smörslungade rotsaker och kanske den allra sista färskpotatisen med lite romsås vid sidan av.

Till pajer, kakor, cupcakes och tårtor med säsongens bär och frukter vill jag bjuda på ett Marsala vin. Vecchioflorio #8403 finns på två olika flaskstorlekar och smakar knäckigt, nötigt och utavtorkade aprikoser och russin. Blir det något över efter desserten är detta ett ypperligt vin att göra en smakfull gräddsås på.

Vintips v.34

Konstiga och ovanliga flaskor
Förr kunde man hitta massor av fantasifulla flaskor i form av blå katter, skepp och sådana med flaskhalsar som var så sneda och knöliga att man trodde att man redan druckit för mycket innan man ens tagit av korken. Men nu har det blivit lite mer uppstyrt på Systembolagets hyllor och drycker kan bli ratade av de stränga kraven till och med på grund av att etiketten är lite för glad och käck.

Tråkig, uppstyrt och fantasilöst kanske man kan tycka. Det positiva är att det är lättare att återvinna flaskorna. Men det finns ju ändå skillnader på vinflaskor. Oftast har det med tradition att göra, men det finns också lagar som stipulerar hur flaskorna ska se ut i olika regioner. Det är därför vinerna från Bourgogne kommer i lite bulligare flaskor än de från Bordeaux. Och det är därför flaskorna från Chianti ibland kommer med en korgbotten och de från Riesling och Alscase är långa och smala medan de från Franken är runda och tjocka. Jag har plockat ut några tjusiga, knasiga och fräcka flaskor med lite annorlunda form. Hoppas du vågar prova dem!

Juliusspital Würzburger Nr 6708 för 189kr kommer i en rund buteljgrön flaska. Innehållet är krispigt, torrt, fruktigt med en medelhög härlig mineralrik syra. Smutta på till charkbrickan eller drick till en smarrig schnitzel.

Det är inte så vanligt längre men Ruffino Chianti Superbare Nr 76578 för 129 kr har fortfarande en klassisk korgbotten. En sådan där som står på bordet när Lady och Lufsen äter spagetti och köttbullar på sin romantiska middag.

Basis Nr 86716 för 199kr – I en syltburk med svart lock kommer snapsen Basis från Aalborg. Den smakar klassiskt av akvavitkryddor, kanske är lite svår att hälla ur men ser skoj och hemmagjord ut.

Vintips v.33

Kändisviner

På Systembolagets hyllor hittar vi viner från rappare, modeller och popsångare, till skådespelare och matkonstnärer, och de har alla sin alldeles egna tvist, här nedanför hittar ni några som jag provat

Jag tycker att det är bra med självförtroende. Det verkar inte Leif GW persson sakna, hans GW:s Röda Nr 72139 för 109 kr är enligt författaren själv det enda vin man behöver. Jag säger ombyter förnöjer.

Däremot gillar jag att puffa lite för Cavan som heter True Colours #78404 – för 1 kr av varje såld flaska doneras till Insamlingsstiftelsen Regnbågsfonden som arbetar med att hjälpa utsatta HBTQ-personer. Fonden drivs bl a av Jonas Gardell och Fredrik Robertson. Flaskorna får nya kläder lite då och då, just nu är det Camilla Thulin som designat etiketten.

Det är aldrig fel med rosé speciellt inte när det är gjort utav min filmstjärnefavorit Brad Pitt. Tillsammans med sitt tjusiga ex Angelina Jolie gör han fortfarande vin. Studio by Miraval, Rosé #94925 för 145 kr ett friskt och örtigt och ljust hallonrosa vin.

Drinktips till kräftskivan v. 32
”Det allra godaste till de små skaldjuren är en ljus lager med tydlig beska som balanserar kräftornas smaker. Men även ett vitt vin med lite restsötma fungerar finfint.
TT Nr 1352 är precis en klassisk lager men frisk smak och toner av gräs, knäckebröd och äng. Som sommar i en flaska är ölen från Three torns bryggeri som fått ny kostym sedan jag drack den senast. Finns både i flaska, burk och med mellanölsstyrka.

Leth Grüner Veltliner #4200 för 79 kr är ett fruktigt, mjukt vitt vin som även har lite kryddiga toner som möter upp kräftlagen. Men detpassar även övriga skaldjur som kanske förgyller din kräftskiva. 

Vinfabrikens EKO Snaps Nr 304 för 189kr är en snaps med lite lägre alkoholhalt det är trevligt och smart. Dessutom är denna god med smak av kummin, dill och citrus samt passar fint till kräftskivans smårätter.”

Vintips v.26

Pommery Brut Royal Rosé #72322 för 439kr är en ljuvlig, ljust laxrosa champagne med smak och doft av rabarber, blodapelsin, fina smultron, smöriga kex och lite ljus nougat. Det här vinet dricker jag till fisk och skaldjur men även till färska bär.

Louis Roederer # 7602 för 439kr är en av mina favoritchampagner. Alltid välbalanserad, smakrik och härlig. Rostat bröd, nötter, gula äpplen, vit choklad och vacker doft av apelsinblom.

Alexandre Bonnet Perle Rosé Nr 7471 för 305kr – Är en champagne som varje år får en vackert designad kartong av en känd svensk designer. I år är det coola Bea Åkerlund som fått äran att paketera denna goda drycken som bjussar på friska hallon, röda vinbär, kex och lite blodapelsin.

Vintips v.25

Jag är en lycklig människa för jag har världens bästa syster. Hon är bra att prata med hon är bra att vara tyst med. Hon klarar av mina knäppaste sidor och eftersom vi känt varandra så länge – ja typ hela mitt liv – så behöver jag aldrig riktigt förklara saker för henne. Hon vet ju liksom redan allt om mig. Nu i sommar fyller hon jämt och jag älskar att bjuda henne på mat och vin. Senast fick en lax som jag grillade den var fylld med citron, salt och massa örter. Till den hade jag vispat ihop ett smör med parmesan, grillad citron och rostad vitlök. Vi åt en härlig örtig potatissallad till hela baletten. Det var gott kan jag lova. Jag ville visa henne två olika sorters vita viner. Så jag bjöd på ett franskt och ett amerikanskt vitt vin gjort på druvan Chardonnay. Trots att de är gjorda på samma druva är de ganska olika. Men båda passar utmärkt till grillad och stekt fet fisk.

Brocard Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire Nr 5595 för 199kr – är frisk med hög mineralrik syra och du hittar toner av syrlig citron, gröna och gula äpplen samt massor av gröna friska örter. Det här vinet skär liksom igenom det feta i rätten och passar därför som handen i handsken. Det andra vinet jobbar liksom fet de feta smakerna.

Bonterra Chardonnay Nr 16632 för 139kr – kommer från en producent som verkligen tänker på miljön. Samma druvor men annan växtzon än i det förra vinet gör att vi hittar gul tropisk frukt som ananas men även solmogen citron, vanilj, kryddor och brynt smör. Du kanske förstår att även det här vinet passade fint till maten?!

Vintips v. 24

St Eriks & Weihenstephaner Nr 11842 för 21,90. Den här ölen är en ljus lager. En törstsläckare som doftar och smakar av honung, bröd och lite apelsinskal och passar utmärkt till midsommarens lite salta smaker.

Lagom kryddat brännvin Nr 82709 för 189 kr – Lite lägre alkoholhalt men lika mycket smak. Det tycker jag är ett bra koncept på en snaps. Den här är dessutom ekologiskt framställd, smakar klassiskt av dill, kummin och passar således till allt som snaps ska passa till.

Gnarly Head Old vine Zinfandel Nr 6597 för 109kr – Jag har sett de gamla knotiga vinrankorna som jag tror namnet syftar på. Jag var där för ett par veckor sedan och är helt uppfylld av Kaliforniens smarta sätt att tänka vad gäller hållbarhet. Det här vinet passar mkt bra till smakrika grillade rätter massor av solmogna bär och kryddiga fattoner.

Vintips v. 23

Kluckande gåvor till sommarens jubilarer:

Till den sofistikerade finsmakaren passar Brännland Iscider #76345 149kr utmärkt – En söt iscider som har en fantastiskt äppelfrisk syra och som passar helt underbart till både ost och desserter samt till kanske till den där utomhuskonserten i ljummen sommarskymning.

Till den hippa unga jazzkatten passar sherry, Tio Pepe #8225 64kr – Nötter, jäst, gula äpplen och en hög syra, är galet gott till hårdlagrad ost, chark och nötter…. samt biljett till Stockholms jazzfestival.

Hvenus #40342 för 395kr – Flaskan kanske lite tung att hänga om halsen men efter en dag på nöjespark t ex Gröna Lund behövs något starkt. Sätt din vän i en stol framför en öppen eld häll upp ett glas. Varför då inte en ryewhisky från ön Vhen som ligger mellan Sverige och Danmark. Sjävklart med doft och smak av vanilj, farinsocker, fat och lite röda äpplen.

Vintips v. 22

Irish Coffee: (31 maj)
Min favorit och en jag faktiskt kan längta efter är Irish coffee… det är liksom brutalt bra balanserad och en bra kombination av varmt kaffe, stark whisky, lite socker i botten och mjuk, vispad iskall grädde. Och du använd inte plastsugrör, om du som jag gillar Irish… satsa på en sån där rolig specielsked, med inbyggt sugrör i rostfritt stål. Går utmärkt att diska och använda igen, och igen, och igen….

Här kommer mitt bästa recept:
Tag ett glas, gärna på fot som innehåller cirka 2 dl.
3 cl irländsk whisky (t ex Jameson)
1 tsk mörkt muskovadosocker
1 tsk råsocker
Kaffe
Lättvispad grädde
Kakao

Rör ihop detta, fyll sedan på med kaffe tills det är cirkus 2,5 cm kvar (ja, jag gillar mycket grädde) Fyll försiktigt på med lättvispad grädde och pudra kakao över hela härligheten.

Drick andaktsfullt!

Vintips v. 21

Nu finns det så himla mycket bra alkoholfria varianter på bolaget och jag tänker att jag vill bjuda min fina mamma på en lång dag så därför skippar vi procenten idag.

Beskows VY #1965 
I den här svenska drycken hittar vi frukt från hela trädgårdstäppan. Äpplen, rönnbär, rabarber och så kryddat med lite humle. En dryck med karaktär och härlig frukt som passar både till måltidsdryck och sällskaplig törstsläckare.

GodDryck No3 #1904 
En mousserande äppelmust med doft och smak av röda äpplen och kanel. Låt champagnekorken ploppa och servera morsan en bra äppeldryck som passar till fläsk, fågel gärna med lite tryck i kryddningen.

Most Flor de Raim #11964 för 40kr 
Denna ljuvliga must med balanserad sötma dricker vi gärna till fruktiga desserter eller i solen med trevligt sällskap. Den doftar apelsinblommor, halm och gula äpplen är ofiltrerad och görs på en av Cava-druvorna Xarell-lo.

Vintips v. 20

#2078 Monte Garbi Soave 245kr –
Druvorna är nogsamt utvalda och det visar sig i ett vitt vin med solmogen citron och päron och medelhörg syra som passar till grillad fisk och skaldjur men även till vegorätter.

#6139 Ramos Reserva för 259kr –
Ett solfruktigt rött vin från varma Altentejo där korkekarna växer med inslag av röda körsbär, plommon och massa härliga kryddor, passar finfint till det som hamnar på grillen.

# 2237 Coteaux d’Aix en Provence för 279kr –
Ett friskt och fruktigt ljust rosa provensalskt vin på box. Det bjuder på toner av röda vinbär, blodgrape och en massa örter och smakar gott till sallader, grillad kyckling och grönsaksrätter.


Vin(drink)tips v. 19

Pina Colada

3 cl vit rom
0,5 dl fet kokosgrädde
0,5 dl annanas jos
3 cl citronsockerlag
En näve is och en shaker
”Skaka och servera i ett vinglas på fot, dekorera med färsk frukt, till exempel en bit färsk annanas och ett rött körsbär🍍” Anette

Vintips v. 18

Den större delen av rosévinsproduktionen sker i Europa med tydliga regler om hur vinerna får produceras, vilka druvor som får användas och vilken nyans de får ha. Ibland stipuleras till och med formen på flaskan. Man skulle kunna tro att man det bara är att blanda vitt och rött vin. Men den tekniken är faktiskt förbjuden i nästan hela EU. Det är bara i Champagne man får göra så. Annars används de röda druvornas skal för att det är där färgen sitter. Man låter med andra ord hela druvor ligga med i druvsaften i låg temperatur så att inte jäsningen sätter igång. Detta medför att vinet får färg, smak eller extra mycket tanniner. Ju längre kontakt vinet har med skalen desto mörkare och mer smakfullt blir vinet. Vill man har riktig kraft så låter man till och med de hela druvorna jäsa med en stund innan man pressar musten och jäser klart vinet.

Tavel är en fransk region som gör riktigt mörka och matvänliga roséviner. Les Lauzeraies Nr 2724 för 119kr är just ett sådant vin. Hallonrött med fruktig smak med toner av granatäpple, örter och röda körsbär.

Albia Nr 2248 för 109 kr är ljust laxrosa och bjuder på rödavinbär, rabarber och örter samt en smarrig avslutning med blodgrape.

Vintips v. 16

Till fördrinken är ett lätt pärlande vin härligt att använda. Fresita #7866 89kr från Chile innehåller äkta jordgubspuré och har skönt låg alkholhalt.

Langlois #7404 139kr en Cremant från Loire som smakar och doftar gröna lite söta päron, honung, har en fräsch syra samt massor av stenig mineralitet.

Alfred Gratien Nr 78332 för 395kr En rosé champagne som finns i beställningssortimentet och som nyligen vunnit pris för sin smak. Mjuk mousse, tät smak med massor av röda bär men även lite blodgrape i slutet, en skön brödighet och en tydlig syra.

Vintips v.14

Boom Boom! Nr 6714 för 149kr – Här hittar man just de härliga fruktiga mulliga smakerna av mörka bär samsat med lite svartpeppar och lakrits. Vinet är från USA och görs av coola vinmakaren Charles Smith.

I vinet P.Lex Nr 73308 för 105kr är ett vin med en druvblandning som bl a består av Alicante Bouchet. Därför är det djupt mörkrött smakar och doftar kryddigt av ek, dessutom av mörka körsbär, kaffe och mörk choklad. 

Kanonkop Kadette Pinotage Nr 77036 för 129kr – som namnet avslöjar görs detta vin på just pinotage. Smak och doftprofilen går mot svarta vinbär och mörka plommon dessutom hittar jag mörk choklad och lite rökig tobak.

Vintips v.13

”Governo La Bestia Nr 71244 189:- är ett rödvin som finns på magnumflaska. Det här vinet har en fruktig smak med toner av plommon och blåbär, kryddor samt sötma av torkad frukt. Jag väljer gärna en stor flaska när jag ska ha middagar, det blir liksom lite festligare då. Det röda vinet från Toscana kommer smaka gott till kryddiga grillade rätter som marinerade revben, smakrika korvar eller pulled pork. 

Till den grillade fisken, skaldjuren eller den de grillade rödbetorna med getost, väljer jag Sauvignon Bordeaux Nr 4184 för 99:-. Det är ett vitt vin med en frisk, örtighet och toner av svartvinbärsblad och citron, men med en skön rund och mjuk munkänsla. Du vet väl att getost och druvan Sauvingon Blanc är som kärlek och kyssar… alltså en alldeles perfekt kombo?!”