Anette Rosvall har mĂ„nga strĂ€ngar pĂ„ sin lyra, men det dĂ€r med mat och dryck Ă€r nog Ă€ndĂ„ det som hon tycker bĂ€st om. Att fĂ„ mĂ€nniskor att njuta och kanske Ă€ven vĂ„ga prova nĂ„got de aldrig druckit eller Ă€tit förut Ă€r en drivkraft. Anette har gjort massor av kokböcker och skrivit en hel del om bĂ„de vin och mat. Dessutom sitter hon med i diverse styrelser och jurys, som exempelvis ordförande för Stellagalan och jurymedlem i föreningen Äkta Vara. Allt för att göra vĂ€rlden bĂ„de till en skönare, godare och bĂ€ttre plats!

Du vet vÀl att du kan Àven lyssna pÄ all stjÀrnor i efterhand hÀr.

Drinktips v.39

Ö-viner!
Kanske lite konstigt att börja prata om semester nu, nĂ€r det precis varit sommar. Men jag tĂ€nker att nĂ„gra av er kanske redan börjat fundera pĂ„ var ni vill Ă„ka nĂ€sta gĂ„ng det Ă€r dags. Eftersom jag gillar havet sĂ„ Ă„ker jag mer Ă€n gĂ€rna till ö-ar pĂ„ semestern. Ni vet hur det Ă€r nĂ€r man packat upp vĂ€skan, kommit hem och packat upp vĂ€skan och vill Ă„teruppleva de dĂ€r underbara ljumna kvĂ€llarna dĂ„ man satt och tittade pĂ„ solnedgĂ„ngen och sippade pĂ„ ett glas vin
 jag har hittat nĂ„gra viner som hĂ„ller hela vĂ€gen hem.

Sicilien – Mandrarossa Timperosse Petit Verdot Nr 71441 magnum för 249kr, Denna knubbiga flaska görs av ett mycket sympatiskt kooperativ. PĂ„ Siciliens vĂ€stkust i staden Menfi vill man gĂ€rna se till att det Ă€ven finns arbeten för öns unga sĂ„ att de inte försvinner till fastlandet. Det hĂ€r vinet Ă€r fruktigt med toner av hallon, körsbĂ€r men Ă€ven örtigt av lakritsrot och peppar. Smakar finfint till grillat pĂ„ alla sĂ€tt.

Mallorca – Can Axartell Blanco Uno , Nr 76286 för 159kr – Det hĂ€r vinet görs av en kvalitetsmedveten producent som bĂ„de tĂ€nker pĂ„ miljö och ö. Vinet har frisk syra smakar och doftar av vita blommor och aprikos men det Ă€r de fina citrustonerna som ansvariga för frĂ€schören tillsammans med en skön minersĂ€lta i bakgrunden. Ett vin med medelhavskaraktĂ€r som passar fint till de flesta fisk- och skaldjursrĂ€tter.

Australien Àr mer vÀrldsdel Àn ö, men det Àr ÀndÄ ett önskeresmÄl för mig. Det hÀr vinet produceras av en miljömedveten familjeÀgd vinproducent. Gemtree Bloodstone Shiraz Nr 2083 129 kr smakar massor av solmogna bÀr som plommon, björnbÀr men Àven lakrits, lagerblad och passar finfint till höstens lÄngkok.

Drinktips v.38

ChĂąteau BouscassĂ© Nr 2204 för 159 kr – Det hĂ€r vinet görs bland annat pĂ„ druvan Tannat, det gör vinet mörkt i fĂ€rgen samt strĂ€vt och smakrikt. Du hittar toner av mörka plommon, peppar och trĂ€ i vinet och det smakar gott till stek och grytor av nöt- och viltkött.

Belleruche CĂŽtes-du-RhĂŽne Nr 75764 för 119 kr – Ett rödvin frĂ„n Frankrike med örter, lavendel, hallon och björnbĂ€r som smakar fint till lammkött med potatisgratĂ€ng som Ă€r kryddat med provensalska örter och vitlök.

Vivir Sin Dormir Nr 2559 för 99kr – Ett rött vin frĂ„n Spanien gjort pĂ„ druvan Monastrell Ă€r fylligt, strĂ€vt med toner av kakao, lakrits men hĂ€r hittar vi Ă€ven mörka plommon och timjan. Servera med fördel till höstens mustiga köttgrytor.

Drinktips v.37

Alburejo Oloroso Nr 8386 för 79kr – En fyllig men torr sherry med toner av torkade fikon, nötter, apelsinskal och lite julkryddor. Den hĂ€r varianten Ă€r lite mörkare i fĂ€rgen och passar fint oliver och en smarrig charkbricka.

La Guita Manzanilla Nr8201 för 59 kr Àr en torr ljus sherry med frisk smak och doft av jÀst, gröna Àpplen och mandlar. Servera den sval till lagrad ost och sjÀlvklart marconamandlar, men den hÀr passar ocksÄ bra att pytsa ner i din svampsoppa.

Cuco Oloroso dry Nr 8239 för 89 kr – HĂ€r hittar du gula sultanrussin, valnötter, pomerans och örter. Sherryn smakar gott till en smörstekt kantarellsmörgĂ„s med massor av finhackad grĂ€slök.

Drinktips v.36

Annorlunda öl.

I samband med att jag hade ett gĂ€stspel hos Ulrika Davidsson pĂ„ Sveriges mysigaste ö Gotland i somras. SĂ„ fick jag prova en riktig gotlĂ€ndsk specialitet ”DRICKU” Det Ă€r en gammal traditionell dryck som gjordes och fortfarande görs till bröllop och fester. Det smakar som en blandning av svagdricka, coca cola och avslagen öl
 den hĂ€r varianten som jag fick smaka bryggdes pĂ„ Ulrikas granngĂ„rd Sigdes.

Det gĂ„r inte att fĂ„ tag pĂ„ ”DRICKU” om man inte gör sjĂ€lv, rĂ„kar befinna sig pĂ„ Gotland eller bor nĂ€ra en gotlĂ€nning. Men eftersom det finns andra lite speciella drycker pĂ„ Systembolaget sĂ„ tĂ€nkte tipsa om dem.

Sommar har nr 79460 och Àr ett svensk mjöd gjord pÄ honung, havtorn och hallon. Det kÀnns tydligt bÄde i smaken och doften pÄ denna dryck som görs i mobil enhet som far runt i VÀrmlandskogarna och gör mjöd dÀr rÄvarorna finns.

Mjödner Embla Höst – nr 76824 för 36 kr – Ă€r ocksĂ„ ett mjöd men det smakar och doftar mer mörkt kryddigt ocksĂ„ med toner av honung, gula Ă€pplen och en smula stingig ingefĂ€ra.

3 fonteinen nr 1622 för 68 kr – Är en opastöriserad och ofiltrerad syrlig öl frĂ„n Belgien. Den smakar av grĂ€s, sommarĂ€ng och halm samt massor av syrlig grapefrukt och citron. Jag tycker sĂ„dan hĂ€r öl Ă€r supergod, men jag tror att smaken i detta fall Ă€r delad.

Vintips v.35

Springfield Wild Yeast nr 95981 för 165 kr – Det hĂ€r Ă€r ett av mina favoritviner just nu. Det Ă€r fylligt med hĂ€rliga tropiska frukttoner, brödigt och krĂ€migt samt har en hĂ€rlig syra som tillsammans med tillexempel en krĂ€mig svamp- och kycklingpasta med riven parmesan och fĂ€rska örter fĂ„r dig till himmelriket.

Även Muscadet SĂšvre et Maine #2275 för 84kr Ă€r ett vitt vin vars höga syra och smaker av citrus och gröna Ă€pplen lindas in i en hĂ€rlig krĂ€mighet ifrĂ„n jĂ€stfĂ€llningen. Passar till sĂ€songens smörslungade rotsaker och kanske den allra sista fĂ€rskpotatisen med lite romsĂ„s vid sidan av.

Till pajer, kakor, cupcakes och tÄrtor med sÀsongens bÀr och frukter vill jag bjuda pÄ ett Marsala vin. Vecchioflorio #8403 finns pÄ tvÄ olika flaskstorlekar och smakar knÀckigt, nötigt och utavtorkade aprikoser och russin. Blir det nÄgot över efter desserten Àr detta ett ypperligt vin att göra en smakfull grÀddsÄs pÄ.

Vintips v.34

Konstiga och ovanliga flaskor
Förr kunde man hitta massor av fantasifulla flaskor i form av blÄ katter, skepp och sÄdana med flaskhalsar som var sÄ sneda och knöliga att man trodde att man redan druckit för mycket innan man ens tagit av korken. Men nu har det blivit lite mer uppstyrt pÄ Systembolagets hyllor och drycker kan bli ratade av de strÀnga kraven till och med pÄ grund av att etiketten Àr lite för glad och kÀck.

TrÄkig, uppstyrt och fantasilöst kanske man kan tycka. Det positiva Àr att det Àr lÀttare att Ätervinna flaskorna. Men det finns ju ÀndÄ skillnader pÄ vinflaskor. Oftast har det med tradition att göra, men det finns ocksÄ lagar som stipulerar hur flaskorna ska se ut i olika regioner. Det Àr dÀrför vinerna frÄn Bourgogne kommer i lite bulligare flaskor Àn de frÄn Bordeaux. Och det Àr dÀrför flaskorna frÄn Chianti ibland kommer med en korgbotten och de frÄn Riesling och Alscase Àr lÄnga och smala medan de frÄn Franken Àr runda och tjocka. Jag har plockat ut nÄgra tjusiga, knasiga och frÀcka flaskor med lite annorlunda form. Hoppas du vÄgar prova dem!

Juliusspital WĂŒrzburger Nr 6708 för 189kr kommer i en rund buteljgrön flaska. InnehĂ„llet Ă€r krispigt, torrt, fruktigt med en medelhög hĂ€rlig mineralrik syra. Smutta pĂ„ till charkbrickan eller drick till en smarrig schnitzel.

Det Àr inte sÄ vanligt lÀngre men Ruffino Chianti Superbare Nr 76578 för 129 kr har fortfarande en klassisk korgbotten. En sÄdan dÀr som stÄr pÄ bordet nÀr Lady och Lufsen Àter spagetti och köttbullar pÄ sin romantiska middag.

Basis Nr 86716 för 199kr – I en syltburk med svart lock kommer snapsen Basis frĂ„n Aalborg. Den smakar klassiskt av akvavitkryddor, kanske Ă€r lite svĂ„r att hĂ€lla ur men ser skoj och hemmagjord ut.

Drinktips till krÀftskivan v. 32
”Det allra godaste till de smĂ„ skaldjuren Ă€r en ljus lager med tydlig beska som balanserar krĂ€ftornas smaker. Men Ă€ven ett vitt vin med lite restsötma fungerar finfint.
TT Nr 1352 Àr precis en klassisk lager men frisk smak och toner av grÀs, knÀckebröd och Àng. Som sommar i en flaska Àr ölen frÄn Three torns bryggeri som fÄtt ny kostym sedan jag drack den senast. Finns bÄde i flaska, burk och med mellanölsstyrka.

Leth GrĂŒner Veltliner #4200 för 79 kr Ă€r ett fruktigt, mjukt vitt vin som Ă€ven har lite kryddiga toner som möter upp krĂ€ftlagen. Men detpassar Ă€ven övriga skaldjur som kanske förgyller din krĂ€ftskiva. 

Vinfabrikens EKO Snaps Nr 304 för 189kr Ă€r en snaps med lite lĂ€gre alkoholhalt det Ă€r trevligt och smart. Dessutom Ă€r denna god med smak av kummin, dill och citrus samt passar fint till krĂ€ftskivans smĂ„rĂ€tter.”

Vintips v.26

Pommery Brut Royal Rosé #72322 för 439kr Àr en ljuvlig, ljust laxrosa champagne med smak och doft av rabarber, blodapelsin, fina smultron, smöriga kex och lite ljus nougat. Det hÀr vinet dricker jag till fisk och skaldjur men Àven till fÀrska bÀr.

Louis Roederer # 7602 för 439kr Àr en av mina favoritchampagner. Alltid vÀlbalanserad, smakrik och hÀrlig. Rostat bröd, nötter, gula Àpplen, vit choklad och vacker doft av apelsinblom.

Alexandre Bonnet Perle RosĂ© Nr 7471 för 305kr – Är en champagne som varje Ă„r fĂ„r en vackert designad kartong av en kĂ€nd svensk designer. I Ă„r Ă€r det coola Bea Åkerlund som fĂ„tt Ă€ran att paketera denna goda drycken som bjussar pĂ„ friska hallon, röda vinbĂ€r, kex och lite blodapelsin.

Vintips v.25

Jag Ă€r en lycklig mĂ€nniska för jag har vĂ€rldens bĂ€sta syster. Hon Ă€r bra att prata med hon Ă€r bra att vara tyst med. Hon klarar av mina knĂ€ppaste sidor och eftersom vi kĂ€nt varandra sĂ„ lĂ€nge – ja typ hela mitt liv – sĂ„ behöver jag aldrig riktigt förklara saker för henne. Hon vet ju liksom redan allt om mig. Nu i sommar fyller hon jĂ€mt och jag Ă€lskar att bjuda henne pĂ„ mat och vin. Senast fick en lax som jag grillade den var fylld med citron, salt och massa örter. Till den hade jag vispat ihop ett smör med parmesan, grillad citron och rostad vitlök. Vi Ă„t en hĂ€rlig örtig potatissallad till hela baletten. Det var gott kan jag lova. Jag ville visa henne tvĂ„ olika sorters vita viner. SĂ„ jag bjöd pĂ„ ett franskt och ett amerikanskt vitt vin gjort pĂ„ druvan Chardonnay. Trots att de Ă€r gjorda pĂ„ samma druva Ă€r de ganska olika. Men bĂ„da passar utmĂ€rkt till grillad och stekt fet fisk.

Brocard Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire Nr 5595 för 199kr – Ă€r frisk med hög mineralrik syra och du hittar toner av syrlig citron, gröna och gula Ă€pplen samt massor av gröna friska örter. Det hĂ€r vinet skĂ€r liksom igenom det feta i rĂ€tten och passar dĂ€rför som handen i handsken. Det andra vinet jobbar liksom fet de feta smakerna.

Bonterra Chardonnay Nr 16632 för 139kr – kommer frĂ„n en producent som verkligen tĂ€nker pĂ„ miljön. Samma druvor men annan vĂ€xtzon Ă€n i det förra vinet gör att vi hittar gul tropisk frukt som ananas men Ă€ven solmogen citron, vanilj, kryddor och brynt smör. Du kanske förstĂ„r att Ă€ven det hĂ€r vinet passade fint till maten?!

Vintips v. 24

St Eriks & Weihenstephaner Nr 11842 för 21,90. Den hÀr ölen Àr en ljus lager. En törstslÀckare som doftar och smakar av honung, bröd och lite apelsinskal och passar utmÀrkt till midsommarens lite salta smaker.

Lagom kryddat brĂ€nnvin Nr 82709 för 189 kr – Lite lĂ€gre alkoholhalt men lika mycket smak. Det tycker jag Ă€r ett bra koncept pĂ„ en snaps. Den hĂ€r Ă€r dessutom ekologiskt framstĂ€lld, smakar klassiskt av dill, kummin och passar sĂ„ledes till allt som snaps ska passa till.

Gnarly Head Old vine Zinfandel Nr 6597 för 109kr – Jag har sett de gamla knotiga vinrankorna som jag tror namnet syftar pĂ„. Jag var dĂ€r för ett par veckor sedan och Ă€r helt uppfylld av Kaliforniens smarta sĂ€tt att tĂ€nka vad gĂ€ller hĂ„llbarhet. Det hĂ€r vinet passar mkt bra till smakrika grillade rĂ€tter massor av solmogna bĂ€r och kryddiga fattoner.

Vintips v. 23

Kluckande gÄvor till sommarens jubilarer:

Till den sofistikerade finsmakaren passar BrĂ€nnland Iscider #76345 149kr utmĂ€rkt – En söt iscider som har en fantastiskt Ă€ppelfrisk syra och som passar helt underbart till bĂ„de ost och desserter samt till kanske till den dĂ€r utomhuskonserten i ljummen sommarskymning.

Till den hippa unga jazzkatten passar sherry, Tio Pepe #8225 64kr – Nötter, jĂ€st, gula Ă€pplen och en hög syra, Ă€r galet gott till hĂ„rdlagrad ost, chark och nötter
. samt biljett till Stockholms jazzfestival.

Hvenus #40342 för 395kr – Flaskan kanske lite tung att hĂ€nga om halsen men efter en dag pĂ„ nöjespark t ex Gröna Lund behövs nĂ„got starkt. SĂ€tt din vĂ€n i en stol framför en öppen eld hĂ€ll upp ett glas. Varför dĂ„ inte en ryewhisky frĂ„n ön Vhen som ligger mellan Sverige och Danmark. SjĂ€vklart med doft och smak av vanilj, farinsocker, fat och lite röda Ă€pplen.

Vintips v. 22

Irish Coffee: (31 maj)
Min favorit och en jag faktiskt kan lĂ€ngta efter Ă€r Irish coffee
 det Ă€r liksom brutalt bra balanserad och en bra kombination av varmt kaffe, stark whisky, lite socker i botten och mjuk, vispad iskall grĂ€dde. Och du anvĂ€nd inte plastsugrör, om du som jag gillar Irish
 satsa pĂ„ en sĂ„n dĂ€r rolig specielsked, med inbyggt sugrör i rostfritt stĂ„l. GĂ„r utmĂ€rkt att diska och anvĂ€nda igen, och igen, och igen
.

HÀr kommer mitt bÀsta recept:
Tag ett glas, gÀrna pÄ fot som innehÄller cirka 2 dl.
3 cl irlÀndsk whisky (t ex Jameson)
1 tsk mörkt muskovadosocker
1 tsk rÄsocker
Kaffe
LÀttvispad grÀdde
Kakao

Rör ihop detta, fyll sedan pÄ med kaffe tills det Àr cirkus 2,5 cm kvar (ja, jag gillar mycket grÀdde) Fyll försiktigt pÄ med lÀttvispad grÀdde och pudra kakao över hela hÀrligheten.

Drick andaktsfullt!

Vintips v. 21

Nu finns det sÄ himla mycket bra alkoholfria varianter pÄ bolaget och jag tÀnker att jag vill bjuda min fina mamma pÄ en lÄng dag sÄ dÀrför skippar vi procenten idag.

Beskows VY #1965 
I den hĂ€r svenska drycken hittar vi frukt frĂ„n hela trĂ€dgĂ„rdstĂ€ppan. Äpplen, rönnbĂ€r, rabarber och sĂ„ kryddat med lite humle. En dryck med karaktĂ€r och hĂ€rlig frukt som passar bĂ„de till mĂ„ltidsdryck och sĂ€llskaplig törstslĂ€ckare.

GodDryck No3 #1904 
En mousserande Àppelmust med doft och smak av röda Àpplen och kanel. LÄt champagnekorken ploppa och servera morsan en bra Àppeldryck som passar till flÀsk, fÄgel gÀrna med lite tryck i kryddningen.

Most Flor de Raim #11964 för 40kr 
Denna ljuvliga must med balanserad sötma dricker vi gÀrna till fruktiga desserter eller i solen med trevligt sÀllskap. Den doftar apelsinblommor, halm och gula Àpplen Àr ofiltrerad och görs pÄ en av Cava-druvorna Xarell-lo.

Vintips v. 20

#2078 Monte Garbi Soave 245kr –
Druvorna Àr nogsamt utvalda och det visar sig i ett vitt vin med solmogen citron och pÀron och medelhörg syra som passar till grillad fisk och skaldjur men Àven till vegorÀtter.

#6139 Ramos Reserva för 259kr –
Ett solfruktigt rött vin frÄn varma Altentejo dÀr korkekarna vÀxer med inslag av röda körsbÀr, plommon och massa hÀrliga kryddor, passar finfint till det som hamnar pÄ grillen.

# 2237 Coteaux d’Aix en Provence för 279kr –
Ett friskt och fruktigt ljust rosa provensalskt vin pÄ box. Det bjuder pÄ toner av röda vinbÀr, blodgrape och en massa örter och smakar gott till sallader, grillad kyckling och grönsaksrÀtter.


Vin(drink)tips v. 19

Pina Colada

3 cl vit rom
0,5 dl fet kokosgrÀdde
0,5 dl annanas jos
3 cl citronsockerlag
En nÀve is och en shaker
”Skaka och servera i ett vinglas pĂ„ fot, dekorera med fĂ€rsk frukt, till exempel en bit fĂ€rsk annanas och ett rött körsbĂ€r🍍” Anette

Vintips v. 18

Den större delen av rosévinsproduktionen sker i Europa med tydliga regler om hur vinerna fÄr produceras, vilka druvor som fÄr anvÀndas och vilken nyans de fÄr ha. Ibland stipuleras till och med formen pÄ flaskan. Man skulle kunna tro att man det bara Àr att blanda vitt och rött vin. Men den tekniken Àr faktiskt förbjuden i nÀstan hela EU. Det Àr bara i Champagne man fÄr göra sÄ. Annars anvÀnds de röda druvornas skal för att det Àr dÀr fÀrgen sitter. Man lÄter med andra ord hela druvor ligga med i druvsaften i lÄg temperatur sÄ att inte jÀsningen sÀtter igÄng. Detta medför att vinet fÄr fÀrg, smak eller extra mycket tanniner. Ju lÀngre kontakt vinet har med skalen desto mörkare och mer smakfullt blir vinet. Vill man har riktig kraft sÄ lÄter man till och med de hela druvorna jÀsa med en stund innan man pressar musten och jÀser klart vinet.

Tavel Àr en fransk region som gör riktigt mörka och matvÀnliga roséviner. Les Lauzeraies Nr 2724 för 119kr Àr just ett sÄdant vin. Hallonrött med fruktig smak med toner av granatÀpple, örter och röda körsbÀr.

Albia Nr 2248 för 109 kr Àr ljust laxrosa och bjuder pÄ rödavinbÀr, rabarber och örter samt en smarrig avslutning med blodgrape.

Vintips v. 16

Till fördrinken Àr ett lÀtt pÀrlande vin hÀrligt att anvÀnda. Fresita #7866 89kr frÄn Chile innehÄller Àkta jordgubspuré och har skönt lÄg alkholhalt.

Langlois #7404 139kr en Cremant frÄn Loire som smakar och doftar gröna lite söta pÀron, honung, har en frÀsch syra samt massor av stenig mineralitet.

Alfred Gratien Nr 78332 för 395kr En rosé champagne som finns i bestÀllningssortimentet och som nyligen vunnit pris för sin smak. Mjuk mousse, tÀt smak med massor av röda bÀr men Àven lite blodgrape i slutet, en skön brödighet och en tydlig syra.

Vintips v.14

Boom Boom! Nr 6714 för 149kr – HĂ€r hittar man just de hĂ€rliga fruktiga mulliga smakerna av mörka bĂ€r samsat med lite svartpeppar och lakrits. Vinet Ă€r frĂ„n USA och görs av coola vinmakaren Charles Smith.

I vinet P.Lex Nr 73308 för 105kr Àr ett vin med en druvblandning som bl a bestÄr av Alicante Bouchet. DÀrför Àr det djupt mörkrött smakar och doftar kryddigt av ek, dessutom av mörka körsbÀr, kaffe och mörk choklad. 

Kanonkop Kadette Pinotage Nr 77036 för 129kr – som namnet avslöjar görs detta vin pĂ„ just pinotage. Smak och doftprofilen gĂ„r mot svarta vinbĂ€r och mörka plommon dessutom hittar jag mörk choklad och lite rökig tobak.

 

Vintips v.13

”Governo La Bestia Nr 71244 189:- Ă€r ett rödvin som finns pĂ„ magnumflaska. Det hĂ€r vinet har en fruktig smak med toner av plommon och blĂ„bĂ€r, kryddor samt sötma av torkad frukt. Jag vĂ€ljer gĂ€rna en stor flaska nĂ€r jag ska ha middagar, det blir liksom lite festligare dĂ„. Det röda vinet frĂ„n Toscana kommer smaka gott till kryddiga grillade rĂ€tter som marinerade revben, smakrika korvar eller pulled pork. 

Till den grillade fisken, skaldjuren eller den de grillade rödbetorna med getost, vĂ€ljer jag Sauvignon Bordeaux Nr 4184 för 99:-. Det Ă€r ett vitt vin med en frisk, örtighet och toner av svartvinbĂ€rsblad och citron, men med en skön rund och mjuk munkĂ€nsla. Du vet vĂ€l att getost och druvan Sauvingon Blanc Ă€r som kĂ€rlek och kyssar
 alltsĂ„ en alldeles perfekt kombo?!”