Efter 40 år som kock brinner Pär fortfarande för smaker med dess oändliga kombinationer. I en bransch som är i ständig utveckling och förändring är det svårt att sitta stilla. Just nu hittar vi Pär på Körunda Golf och Konferens som köksmästare, men hans karriär tog sin början inom Tore Wretmans koncern för 40 år sedan och har huvudsakligen arbetat på restauranger i Stockholm. 2010 vann Pär titeln som årets Östgötakock och samma år blev han diplomerad Hagdahlskock.

Du vet väl att du kan även lyssna på alla stjärnor i efterhand här.

Recept v.22

Nasi Goreng

(4 pers)

2 dl ris

3 st kycklingbröst

6 dl vitkål

1 bit purjolök

2 st vitlöksklyftor

1 tsk curry

1 tsk sambal olek

2 msk soja

½ tsk ingefära

4 ägg

Så här gör du:

Koka riset enligt förpackningen och låt det svalna något.

Strimla kycklingbröstet fint.

Strimla vitkålen tunt.

Skär purjolöken tunt.

Skala och riv vitlöken.

Koka den tunt strimlade kycklingen till den är genomkokt, häll bort vätskan.

Hetta upp en stekpanna och häll i lite olja.

Stek vitkål, purjolök och vitlök, det är gott om grönsakerna är lite krispiga.

Lägg i den kokta kycklingen och stek den tillsammans med grönsakerna.

Smula ner riset i pannan, krydda med curry, ingefära och sambal.

Stek någon minut och häll i sojan, smaka av och krydda mer om det behövs.

Stek äggen och servera till Nasi Gorengen.

Smaklig måltid och lycka till!

 

Recept v.20

Pastagratäng med bacon, ärtor och broccoli

(4 pers)

Sätt ugnen på 225 grader.

450 gr pasta

1 paket bacon

1 ask frysta gröna ärtor

1 st liten broccoli

2 st vitlöksklyftor

100 gr riven parmesanost

3 dl crème fraiche

Salt

Peppar

Så här gör du:

Koka pastan enligt förpackningen.

Skär baconet i mindre bitar, lägg i en stekpanna, stek först på svag värme öka sedan för att få den krispig.

Skala och skiva vitlöken tunt, lägg ner i stekpannan tillsammans med baconen och stek så vitlöken blir krispig och god.

Dela broccolin i små buketter, stek några minuter med bacon och vitlök.

Vänd ner ärtorna, salta och peppra.

Blanda fräset med pastan i en smord ugnsfast form.

Blanda crème fraiche och den rivna parmesanen, häll detta på pasta och baconblandningen, blanda väl.

Gratinera i ugnen till gyllenbrun färg.

Servera med en sallad.

Smaklig måltid och lycka till!

 

Recept v.19

Quesadilla med olika fyllningar

(4 pers)

Tortillabröd, 3 st per person

Färskost-naturell eller smaksatt

Riven ost

Baby spenat

Fyll den sedan med det du tycker om.

Till exempel salami, rökt kalkon, rökt lax, marinerad zucchini, fetaost.

Vik ihop brödet på mitten och stek dem i torr stekpanna.

Servera med bönröra och avocadoröra.

Bönröra:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 burk svarta bönor

1 nypa oregano

1 nypa spiskummin

1 st lime-saften

Salt

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök, svetta detta i en kastrull med lite rapsolja.

Tillsätt kryddorna och rör runt.

Skölj bönorna i kallt vatten och häll ner i kastrullen.

Värm bönorna och smaka av med lime-saften och salt.

Krossa lätt med en gaffel.

Avocadoröra:

2 st mogna avokado

1 vitlöksklyfta

½ citron – saften ”Krossa avokadon grovt med en gaffel.

Skala och riv vitlöken på avokadon.

Pressa över citronsaften och blanda väl.

Lycka till och smaklig måltid!

 

Recept v.18

Kycklingfärsjärpar med myntayoghurt

(4 pers)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 kruka persilja blad eller krus

1 tsk spiskummin

1 tsk chilipulver

1 tsk kanel

1 tsk salt

500 gr kycklingfärs

1 kruka mynta

1 vitlöksklyfta

2 dl turkisk yoghurt

2 msk olivolja

Serveras med fint skurna grönsaker och pita bröd.

Så här gör du:

Skala och hacka lök och vitlök.

Hacka persiljan.

Blanda lök, vitlök, persilja, kycklingfärsen med alla kryddor.

Blöt händerna lite och forma till små järpar, matsked storlek.

Stek i lite olja, dela en och säkerställ att det är genomstekta.

Skär myntan, skala och riv vitlöken.

Blanda med yoghurt och olivoljan.

Skär grönsakerna dom du gillar i strimlor och strimla salladen.

Lägg i pita bröd och njut.

Smaklig måltid och lycka till!

 

Recept v.17

Chorizo med glaserad lök och chimi churri

(4 pers)

Glaserad lök

2 st gul lök

1 tsk socker

2 msk vatten

Olivolja

Hetta upp en kastrull på medelvärme, häll i lite olivolja.

Skala och skiva löken, lägg ner i kastrullen, låt löken långsamt puttra i oljan utan att ta färg i ca: 10 minuter. Tillsätt socker och vatten, låt all vätska koka bort och ställ åt sidan.

Chimichurri

2 krukor persilja, krus eller blad.

1 st schalottenlök

1 st röd chilifrukt eller 2 tsk chiliflakes

1-2 St limefrukter – skal och saft

1 dl olivolja

2 msk rödvinsvinäger

Salt

Hacka persiljan, chilin och löken fint.

Riv skalet från limen och pressa ut saften.

Blanda ihop alla ingredienser, smaksätt med limesaften efter tycke och smak.

Låt stå och dra i ca: 30 minuter.

Gör så här:

Stek korven, lägg den i ett gott korvbröd, häll på chimichurrin och toppa med den glaserade löken.

Servera med rostad klyftpotatis och sallad.

Smaklig måltid och lycka till!

 

Recept v.10

Kycklingfärsröra med pasta och ost

(4 pers)

400 gr kycklingfärs

2 st vitlöksklyftor

1 st gullök

1 tsk sambal olek

1 burk krossade tomater

0,5 dl chilisås

Pasta valfri sort

Riven parmesanost

Så här gör du!

Börja med att sätta på pastavattnet och koka pastan.

Undertiden som pastan kokar, skala och skiva vitlöken och löken.

Fräs kycklingfärsen i het panna med lite olivolja, tillsätt löken och vitlöken stek även danna några minuter.

När kycklingfärsen fått fin färg tillsätt sambal, krossade tomater och chilisåsen.

Koka ihop detta och blanda sedan med den kokta pastan. 

Vid servering riv över massor av ost.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept v.9

Ugnsbakad fiskfilé med tomat, blekselleri och crème fraiche 

(4 pers)

4 st fiskfiléer á 150 gr styck

1 st stjälk blekselleri

1 st gul lök

300 gr cocktailtomater

4 dl crèmefraiche

1 citron – saften

1 kruka dill

1 st blomkålshuvud

1 dl solrosfrön

”Så här gör du:

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg fiskfilén i en ugnssäker form.

Salta fisken och låt den stå ca: 5 minuter.

Under tiden dela, tomaterna på hälften, skala och skiva löken, strimla bleksellerin i tunna bågar.

Pressa över citronsaften på fisken, lägg på alla grönsaker, rör upp crème fraich i en bunke så den blir lite flytande. Häll på crème fraichen.

Baka fisken i ugnen ca 12 minuter.

Hyvla blomkålen i en skål med potatisskalare så det blir ett fint smul, blanda upp detta med solrosfröna och servera till fisken.

Skär dillen över fisken när den är klar.

Lycka till och smaklig måltid!” /Pär

 

Recept v.8

Kycklingwok med srirachamajonnäs

(4 pers)

500 gr kyckling innerfilé
1 liten broccoli
½ zucchini
1 röd paprika
1 gullök
1 liten blomkål
Curry
Ingefära
Chili
1 st lime – saften
2 dl majonnäs av bra sort
Srirachasås efter smak

Om du önskar andra grönsaker är det bara att köra på.
Börja med att koka kycklingen i lätt saltat vatten till den är klar, bryt en bit och kolla så den är färdig, ställ åt sidan.
Under tiden som kycklingen kokar skär alla grönsaker i mindre bitar, hetta upp en panna med olivolja. Stek grönsakerna, börja med de hårda, som blomkålen och fortsätt sedan på samma sätt med resten. Allt för att behålla krispigheten i alla grönsaker.
Avsluta med kycklingen och kryddor. Sist pressa i limen och rör runt.
Rör ihop majonnäs och srirachasåsen till en kräm.

Smaklig måltid och Lycka till!

 

Recept v.7

Krämig pasta med bacon, broccoli och spenat

(4 pers)

2 pkt bacon

1 gul lök

1 liten broccoli

1 liten påse babyspenat

2 dl grädde

1 tsk flytande köttbuljong

200 gr pasta

Så här gör du:

Koka pastan enligt anvisning på paketet, OBS! spara lite pastavatten ca: 1 dl.

Strimla baconen och stek på medelvärme.

Skala och skiva löken, plocka broccolin i mindre bitar.

När baconen nästan är klar, tillsätt löken och sten någon minut.

Tillsätt broccolin och stek den hastigt, tillsätt köttbuljong och det sparade pastavattnet.

Koka ihop till hälften, fyll på med grädde och koka till en simmigsås.

Rör ner den kokta pastan och bladspenaten.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Smaklig Måltid och lycka till!

 

Recept v.6

Pumpasoppa med kycklingfrikadeller

½ butternutpumpa

1 st gullök

1 bit rödchili

1 st grönsaksbuljong

2 dl grädde

200 gr kycklingfärs

1 tsk sambal olek

Skala och skär pumpan i mindre bitar, skala och hacka löken.

Fräs detta i lite rapsolja utan att det får färg i en kastrull, lägg i buljongtärningen och fyll på med vatten så att det täcker. Koka pumpan mjuk och fyll på med grädden. Mixa och smaka av med salt och peppar.

Blanda kycklingfärsen med sambal olek och en skvätt vatten, forma små bollar av färsen och koka klar i soppan.

Njut med gott bröd.

Smaklig måltid och lycka till!

 

Recept v.5

Recept på ugnsbakad torskrygg med tomat, dill och grädde

Sätt ugnen på 200 grader

4 st torskryggar MSC märkta á 150 gr/st

Flingsalt

½ citron – skalet och saften

3 tomater

1 kruka dill

2 dl grädde

8 medelstora potatisar

Tina torsken och lägg den i en ugnsform, salta den med flingsalt och låt detta stå och dra i 10 minuter. På detta sätt binds vätskan i fisken och den blir saftigare.

Under tiden skalar du potatisen och börjar koka den.

Riv citronskalet på fisken och pressa över citronsaften.

Skiva tomaterna i ½ centimeters tjocka skivor och fördela dem på torsken.

Baka fisken i ugnen ca: 10 minuter.

Ta ut fisken och häll på grädden, höj temperaturen på ugnen till 250 grader och ställ in formen med fisken igen.

Låt grädden bubbla och få lite färg, innan du tar ut fisken bryt en bit och titta så den är klar.

Skär dillen och fördela över rätten.

Servera med en sallad.

Smaklig måltid och lycka till!


Recept v.4

Recept på kycklinggryta med curry och vitlök

4 personer

400 gr kycklingfilé

1 broccoli

1 rödlök

2 st vitlöksklyftor

3 dl grädde

0,5 dl sweet chilisås

1 msk curry

Så här gör du:

Skala och skiva löken och vitlöken tunt.

Skär kycklingbröstet i tunna strimlor.

Dela broccolin i mindre buketter.

Värm en stekpanna och häll i lite olja, stek kycklingen gyllenbrun, tillsätt löken och vitlöken på slutet.

Stek med broccolin i några minuter, krydda allt med curry och sweet chilin, stek ytterligare en minut och tillsätt grädden, låt koka i några minuter så såsen blir simmig.

Smaka av med salt.

Servera med ris och en sallad.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept v.3

Pasta med broccoli, hasselnötter, spenat och parmesan
4 port

1 st broccoli
100 gr parmesan
10 st hasselnötskärnor
1 liten påse bladspenat
1 msk smör
200 gr valfri pasta

Koka pastan i saltat vatten enligt förpackning.
Dela broccolin i mindre buketter, hacka hasselnötskärnorna i mindre bitar.
Riv parmesanosten.
Råstek broccolin i olivolja, vänd ner den kokta pastan i pannan.
Vänd ner smör och parmesan, smaka av med salt och peppar.

Toppa med bladspenat och hasselnötter.

Recept v.50

Recept på ugnsomelett med svamp och krispigt bacon
4 personer
10 ägg
1 dl mjölk
Salt
Peppar
500 gr champinjoner eller annan svamp
1 st gul lök
1 msk smör
3 dl grädde
2 pkt bacon
Redning:
1 msk maizena
1 msk kallt vatten

Så här gör du:
Knäck äggen i en bunke och blanda väl med mjölken, smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsfastform med olivolja och häll i äggsmeten.
Baka i ugnen till den sätter sig, blir fast.
Dela svampen i mindre bitar, skala och hacka löken. Fräs lök och svamp i en kastrull till vätskan i svampen har dunstat och de börjat få fin färg. Fyll på med grädden och sjud detta en stund. Blanda maizena och vatten, red av såsen och koka upp en gång. Smaka av med salt och peppar.
När omeletten är klar, höj temperaturen på ugnen och lägg in baconskivorna, stekt krispigt härliga.
Häll svampstuvningen ovanpå omeletten och garnera med bacon.
Servera detta med en god sallad.

Smaklig måltid och lycka till!

Recept v.49

Recept på glutenfria köttbullar
1 kg blandfärs
1 dl ägg
0,4 dl potatismjöl
3 dl vatten
1 gul lök
50 gr smör
13 gr salt
Svartpeppar

Skala och hacka löken fint, koka den mjuk i smöret. Låt löken svalna.
Lägg blandfärsen i en bunke, tillsätt potatismjöl, ägg, vatten, salt och peppar, knåda in detta i färsen och tillsätt sedan löken, blanda väl.
Forma till köttbullar och lägg dessa på en ugnsfast form och baka i ugnen på 160 grader till de är genomstekta. Paketera och frys.
Tina köttbullarna i kylskåpet och stek dem i smör när det är dags att äta, hur du än väljer att njuta. På smörgås med rödbetssallad eller med mos och gräddsås.
Goda köttbullar är perfekt att ha i kylen, inte bara nu när det lackar mot jul.

Smaklig Måltid och lycka till!

Recept vecka 48

Färskostbakad torskfilé med bönsallad
4 personer

Fisk
4 bitar torskfilé eller annan vitfisk
3 dl färskost
1 dl crèmefraiche
1 citron – skalet
1 kruka gräslök
Salt
Peppar

Bönsallad
1 burk vitabönor
1 st rödlök
10 st oliver
Krutonger
Saften från citronen
Olivolja
10 st cocktailtomater
1 kruka basilika

Skär gräslöken fint och blanda med färskost och crèmefraiche, riv i citronskal och smaka av med salt och peppar. Lägg fisken i en smordform och bred på färskostcrèmen, baka i ugnen på 200 grader ca: 12 minuter.

Öppna burken med bönor och skölj dessa i kallt vatten, skala och skiva löken, dela tomaterna på mitten. Lägg lite sallad i botten på ett fat och fördela sedan resten av ingredienserna på salladen. Blanda saften från citronen med olivolja till en dressing. Ringla dressingen över salladen och lägg på krutongerna och servera direkt. Nyp över några blad med basilika.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 47

Recept på pumpa och kikärtsgryta

4 personer
1 butternut pumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit röd chili
1 burk kokta kikärtor
1 kruka koriander
1 lime saft och skal
2 dl kycklingbuljong
2 dl kokosgrädde

Börja med att skala och dela pumpan i bitar, skala och hacka löken och vitlöken.
Tärna chilin och häll av kikärtorna.
Hetta upp en panna och häll i olja, fräs pumpa, lök, vitlök, chili, när detta fått lite färg tillsätt kikärtorna, grönsaksbuljongen och kokosgrädden. Koka på låg värme till pumpan är nästan helt mjuk.
Smaka av med limeskal, limesaft och salt.
Vid servering riv över koriandern.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 45

Lax i ugn med bönsallad
4 port
4 bitar lax
1 knippe persilja
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 dl chilisås
3 dl grädde
Salt
Peppar
Smör

Smöra en ugnsfast form, strö lite salt i botten och lägg laxen ovan allt.
Bland chilisås, örter och grädde i en bunke och häll över laxen.
Baka i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter – kärntemperatur på laxen 50 grader.

Bönsallad
1 burk blandade bönor
1 citron
Olivolja
2 st vitlöksklyftor

Häll av och skölj bönorna, blanda med skal och saft från cirtonen.
Riv i vitlöken och salta
Blanda väl.

Recept vecka 44

Kycklingfärsbiffar med rödbetstzatziki och rostad potatis

4 personer
500 gr kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
1 bit röd chili
1 bit ingefära
2 st färdigkokta rödbetor
4 dl avrunnen yoghurt
1 citron – skal och saft
1 vitlöksklyfta
6 st potatisar
Olja

Gör så här:

Blanda kycklingfärs med vitlök, chili, ingefäran och salt.

Forma biffar och stek på medelvärme i olja, lägg i en ugnsfast form.

Riv rödbetorna och krama ur vätskan, blanda med yoghurten, citronskal och lite saft från citronen. Riv ner vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Dela potatisen i klyftor, gnid in med olja, salt och peppar, rosta i ugnen på 200 grader till de är mjuka och fått fin färg.

Kör kycklingbiffarna i ugnen samtidigt som potatisen till de är genomstekta.

Servera med sallad.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 43

Pasta med blomkål

1 litet blomkålshuvud
1 bit chili
2 st vitlöksklyftor
1 pkt bacon
1 burk tomatpesto
Pasta – den sort du gillar
Olivolja
Salt
Peppar

Gör så här:
Ansa och dela blomkålen i buketter.
Skär baconen i mindre bitar och stek dem på medelvärme till de nästan är färdiga(knapriga).
Tillsätt chili, vitlök och blomkålen, stek allt tills blomkålen fått önskad konsistens.
Vänd ner tomatspeston i pannan och rör om, ställ undan.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen, när pastan är klar vänd ner den i bacon och blomkålsröran.
Om du vill gör tomatpeston själv, se recept nedan, annars fungerar det utmärkt med färdigköpt.
Servera detta med rostade solroskärnor, riven parmesan och sallad.”
Tomatpesto:
100 gr soltorkade tomater i olja
100 gr parmesan
1 vitlöksklyfta
50 gr pinjekärnor eller solroskärnor
Olivolja

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa, tillsätt olivolja till önskad konsistens. Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 42

Ostpanerad aubergine med tomatsås
4 port
2 st auberginer
100 gr riven ost
3 hela ägg
0,5 dl vetemjöl – går bra med maizena eller potatismjöl

Skär auberginen i långa skivor, lägg på ett fat och salta dem lätt, låt ligga och vattnas ur.
Under tiden blanda ägg och mjöl i en skål och rör ut mjölet ordentligt, tillsätt osten, smaka av med salt och peppar.
Vänd auberginen först i lite mjöl och sedan i ostsmeten, stek i olivolja på medelhög värme.

Tomatsås
1 st gullök
1 burk krossade tomater
1 msk balsamicovinäger
1 nypa socker
½ grönsaksbuljong

Skala och skiva löken, svetta den i en kastrull med lite olivolja.
Tillsätt socker och vinägern, koka en minut.
Häll på de krossade tomaterna och bryt ner buljongen, låt såsen koka ca: 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera detta med en god sallad eller ris.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 41

Fiskgryta med fänkål, potatis och dill
4 personer
1 liten fänkål
4 medelstora potatisar
1 kruka dill
1 gul lök
500 gr lax eller vit fisk
100 gr kräftstjärtar eller räkor
1 st fiskbuljongtärning
1 dl matlagningsvin vitt
3 dl vatten
2 dl grädde
½ citron- saften

Gör så här
Skala och skiva löken, skiva fänkålen, skala och dela potatisen i tärningsstora bitar.
Hetta upp en kastrull med lite olja i, lägg i potatis, lök och fänkål fräs detta ca: 3 minuter, rör hela tiden.
Lägg i buljongtärningen, fyll på med vitvin och vatten.
Låg koka till potatisen nästan är klar, fyll på med grädde och koka ytterligare en stund.
Under tiden grytan kokar, dela fisken i bitar.
Lägg i fisken i grytan och låt det bara sjuda en liten stund, rör försiktigt så inte fisken går sönder.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Toppa allt med räkor/kräftstjärtar och hackad dill
Serveras med ett gott bröd.

Smaklig måltid och lycka till!

Recept vecka 39

Kryddig kycklingfilégryta med matvetesallad
4 personer
600 gr kycklinginnerfilé
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 tsk currypulver
1 tsk honung
1 tsk chilipulver
3 dl grädde

Matvetesallad

4 port matvete
1 st lime – skal och saft
1 msk olivolja
1 knippe koriander
1 påse mixad sallad
1 st liten broccoli
1 bit purjolök

Lägg kycklingfilén i en bunke och krydda med alla kryddor samt vitlök och honungen, blanda väl och lägg i en ugnsfastform. Skiva löken och lägg i formen tillsammans med kycklingen.
Baka kycklingen i ugnen på 200 grader ca: 8 minuter, häll på grädden och baka ytterligare några minuter så grädden blir simmig. Bryt isär en kycklingfilé och säkerställ så den är genomstekt.

Koka matveten enligt anvisning på paketet, undertiden matvetet kokar, förbereder du grönsakerna.
Dela broccolin, skölj och skär purjolöken, skär koriandern, riv skalet från limen och pressa ur saften.
Stek broccolin hastigt i en het panna med lite olivolja, blanda alla grönsaker med den ljumna matveten.
Salta och peppra och häll över lite olivolja.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 38

Het korvstroganoff med chorizo och färska tomater

4 personer
4 st chorizo
1 st gul lök
1 st rödpaprika
4 st tomater eller 10 st cocktailtomater
2 st vitlöksklyftor
1 tsk köttbuljong (flytande)
3 dl grädde
Serveras med en sallad och ris

Gör så här:

Skiva chorizon i centimeter tjocka skivor, hetta upp en stekpanna och häll i lite olivolja.
Stek korven på medelhög värme, när den börjar få färg sänk då värmen och tillsätt skivad lök, riven vitlök, strimlad paprika och tomaterna som är skurna i mindre bitar.
Låt grönsakerna puttra i fettet från korvarna utan att det får för mycket färg.
När grönsakerna mjuknat något, tillsätt grädden och köttbuljongen.
Låt det puttra en stund så att såsen tjocknar lite.

Smaklig måltid och lycka till!

Recept vecka 37

Frasig råraka med räkröra

4 personer
2 st bakpotatisar
300 gr räkor
1 st rödlök
1 knippe dill
½ citron – saften
1 bit pepparrot
3 msk majonnäs
Salt
Peppar
Smör till stekning
Olja till stekning

Gör så här:

Skala och riv potatisen på grova sidan av ett rivjärn, salta och peppra.

Forma till tunna rakor och stek först i olja, sista minuten klicka i smör och låt rakan få frasiga kanter och fin färg, låt rinna av på papper.

Häll av räkorna, eller tina dem om du har frysta, skala och hacka löken, skala och riv pepparroten.

Skär dillen, lägg allt i en bunke och tillsätt majonnäsen lite i taget så röran inte blir för ”majonnäsig”.

Blanda och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Toppa rårakan med räkröran, garnera med citronklyfta och dill.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 36

Heta potatis och majsbullar med knaperstekt bacon
500 gr kokt potatis
1 liten burk med majs
2 salladslökar
1 bit röd chili
2 ägg
Panko eller ströbröd
Olja till stekning
Bacon

Gör så här:
Skala potatisen.
Koka potatisen mjuk, häll av och låt den ånga av lite.
Skär salladslöken tunt, dela och kärna ur chilen, skär den i små tärningar.
Häll av majsen.
Mosa potatisen, lägg i majsen och mosa detta med potatisen, blanda i äggen.
Blanda potatissmeten med chili och salladslöken.
Forma till biffar och vänd i pankon.
Stek gyllenbruna i oljan.
Servera med knaperstekt bacon och lingonsylt.
Om du vill piffa upp din lingonsylt köp i stället frysta lingon och gör dina egna rårörda lingon.
Våga smaksätta lingonen med lite chili och lime.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 35

Lax med ingefära, citron och smör

4 personer

4 st portinsbitar av lax

1 bit ingefära

1 st citron

3 msk smör

Lägg laxen med köttsidan ner i en ugnsfast form, smält smör, riv ner ingefäran, citronskal och pressa ner saften från citronen i smöret.

Baka i ugnen på 180 grader till en kärntemperatur på 46 grader eller ca 10 minuter.

3 st pak choi

1 knippe grön sparris

Dela pak choi i fyra bitar, dela gröna sparrisen på mitten, stek detta i olivolja, salta och peppra.

Smaklig måltid och lycka till!

 

Recept vecka 34

Räkpasta med örter och riven ost
4 personer
400 gr handskalade räkor
10 st cocktailtomater
1 gul lök
1 dl vitvin
2 vitlöksklyftor
1 knippe dill
1 knippe körvel
200 gr pasta

Gör så här:
Koka pastan, under tiden som du kokar pastan gör följande.
Häll av räkorna, eller skala om du väljer att köpa räkor med skal på.
Dela tomaterna på hälften, skala och hacka löken fint.
Hetta upp en panna och häll i olivolja, lägg tomater och lök i pannan och låt detta puttra några minuter i oljan utan att det tar färg. Riv i vitlöken och fyll på med vitvin, koka ihop till hälften.
Häll av pastan och spara lite av kokvätskan, blanda pastan med tomatröran, koka samman allt, om du behöver mer vätska så använd pastavattnet. Blanda ner räkorna, riv över ost, osten ska binda vätskan. När pastan är klar så skär örterna och strö dessa över rätten.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 33

Krämig svampsoppa med varm toast
4 personer
500 gr svamp – blanda gärna olika sorters svamp
1 gul lök
1 timjankvist
½ lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 dl vitvin – det går bra med matlagningsvin
4 dl vatten
2 dl grädde
1 msk smör
”Gör så här:
Skala och hacka löken, putsa svampen och dela den i lite mindre bitar.
Hetta upp en kastrull och häll i lite rapsolja. Börja med att steka svampen. När svampen släppt all vätska och börjat fräsa ordentligt tillsätter du smöret, löken och kryddorna, låt steka ytterligare en stund.
Tillsätt vitvinet, vattnet och buljongtärningen och låt allt detta koka en stund (ca 5 minuter).
Tillsätt grädden och låt koka några minuter till, mixa med en stavmixer direkt i kastrullen, smaka av med salt och peppar.
Till detta serveras en varm toast med skinka och en god lagrad ost.
Smaklig måltid och lycka till! /Pär

Recept vecka 32

Limebakad lax med fräsch sallad
4 personer
600 gr laxfilé
Olivolja
1 st. lime – skal och saft
Salt

Sätt ugnen på 250 grader
Riv skalet från limen och pressa saften över laxens köttsida.
Smörj en ugnsfast form med olivolja och strö ett tunt lager salt i formen.
Lägg laxsidan med köttsidan mot saltet – alltså skinnsidan ska vara uppåt.
Sätt in laxen i varm ugn.

Krispiga salladsblad, våga ta ut svängarna lite i denna sallad, gott är att kvarta ner lite jordgubbar, skära bitar av nektariner, apelsiner, ananas, melon, tomater, gurka.
Till detta är det gott med en dressing på:
2 msk soja
1 tsk sambal olek
Lite riven ingefära
1 tsk honung
3 msk rapsolja

Blanda alla ingredienser i en skål och vispa så att honungen löser upp sig.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 26

Snabb och enkel pizza

4 personer
4 st Hönökaka
1 burk skalade tomater
1 nypa oregano
Salt
Svartpeppar
Riven ost

Lägg Hönökakan på en ugnsplåt, olja in den lite innan med olivolja först.
Öppna burken med tomater och häll av lite av vätskan, häll sedan i en bunke, mixa med en stavmixer och smaka av.
Bred tomatsåsen på Hönökakan och strö över osten, grädda i ugnen på 250 grader till osten blivit lite gratinerad.
Sedan kan du välja vilket garnityr du vill, ett förslag är att baka pizzan och dela i två, ställ fram marinerade grönsaker, kallskuret och sallad i små skålar och gör din egen favorit pizza.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 25

Raggmunk på sötpotatis med räkor, gräddfil och hackad rödlök
4 personer
2 st normalstora sötpotatisar
3 ägg
1 dl potatismjöl
Salt
Peppar

Riv sötpotatisen på den grova sidan på rivjärnet, tillsätt ägg, potatismjöl, salt och peppar. Blanda väl.
Forma till lite mindre biffar och stek i olja på medelvärme, gör biffarna ganska så tunna och stek dem krispiga.

Garnityr
1 st rödlök
Gräddfil
Räkor
Citron
Dill

Skala och hacka löken, lägg raggmunkarna på tallriken och garnera med resten.
Du kanske hellre föredrar att garnera din portion med annat än räkor, dom här små raggisarna passar utmärkt med lax, bacon eller någon vegetarisk röra.
Smaklig måltid och lycka till!

Recept vecka 24

Recept på fräsch lax med myntayoghurt
4 personer
600 gr laxfilé
Olivolja
1 st. lime – skal och saft
Salt

Sätt ugnen på 250 grader
Riv skalet från limen och pressa saften över laxens köttsida.
Smörj en ugnsfast form med olivolja och strö ett tunt lager salt i formen.
Lägg laxsidan med köttsidan mot saltet – alltså skinnsidan ska vara uppåt.
Sätt in laxen i varm ugn.

Myntayoghurt

4 dl matlagningsyoghurt
1 kruka mynts
½ lime – skal och saft
Salt

Skär myntan i mindre bitar och blanda med yoghurten, riv och pressa ner limesaften.
Smaka av med salt.

Servera med en sallad och kokt färskpotatis.

 

Recept vecka 23

Recept på Nasi Goreng med kalkon

4 personer
400 gr kalkonfilé
1 pkt gröna ärtor
2 st. morötter
4 dl kokt ris
200 gr spetskål
1 st. gul lök
1 burk mangochutney
1 tsk curry
1 krm ingefära
4 st. ägg

Strimla kalkonfilén tunt och stek hastigt på högvärme, OBS! stek ej för länge, blir lätt torr, lägg åt sidan på en tallrik.

Koka riset, enligt paketets anvisningar, om det inte är så att du har kvar kokt ris från gårdagens middag.

Skala och riv morötterna, strimla kålen och skala och skiva löken.

Spola ärtorna i varmt vatten och låt rinna av.

Hetta upp pannan igen och tillsätt rapsolja, stek lök, kål och morötter så att det får lite färg.

Tillsätt ris och stek ytterligare en stund, smaka av med salt, curry och ingefära.

Rör ner den stekta kalkonen och ärtorna.

Servera med stekt ägg och mangochutneyn.

Lycka till och smaklig måltid!

Recept vecka 22

400 gr kycklingfärs
2 st vitlöksklyftor
1 msk srirachasås eller vanlig chili
1 kruka koriander eller persilja
Salt
Peppar
Panko till panering
Rapsolja till stekning

Skala vitlöken, blanda kycklingfärs med riven vitlök, srirachasås och koriander. Forma till små bollar och panera i panko. Stek bollarna i rikligt med rapsolja till gyllenbrun färg. Se till att de är ordentligt klara. Låt rinna av på lite hushållspapper

Dressing
1 dl majonnäs
2 msk sweetchilisås
½ lime – skal och saften
Blanda alla ingredienser i en skål.

Kålsallad

Litet vitkålshuvud – tunt skivad
½ lime – saften
2 msk raps eller olivolja
Salt
1 msk honung

Skiva vitkålen tunt, knåda den ordentligt med en nypa salt, tillsätt honung, lime och olja. Bland ordentligt och låt den stå en stund och marinera innan servering.

Smaklig måltid och lycka till!

Recept vecka 21

Köttbullar med mustig tomatsås och pasta

Tomatsås
1 st liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk balsamicovinäger
1 nypa socker
1 burk krossade tomater
Olivolja
Salt
Peppar

Värm en kastrull och häll i olivolja, hacka vitlök och lök, fräs sedan i kastrullen, tillsätt socker och låt steka med i 2 minuter på medelvärme.
Häll i balsamicovinägern och de krossade tomaterna, låt koka på svag värme till fin konsistens.

Köttbullar
3 korvar av chorizo typ
Öppna skinnet på korvarna och ta ut färsen, forma till köttbullar och stek i en panna med lite olivolja.

Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt koka några minuter.

Koka pastan enligt förpackningen.

Toppa anrättningen med en gremolata.

Gremolata
1 kruka bladpersilja
1 citron skal och lite saft (efter smak)
O,5 dl olivolja

Hacka persiljan, riv av skalet från citronen och blanda med persiljan, fyll på med olivoljan och citronsaft.
Salta och peppra

Recept vecka 20

Recept på lax i ugn med pak choi, grön sparris och grädde

4 personer
600 gr lax
20 gr smör
2 st pak choi
1 knippe grön sparris
1 gul lök (liten)
1 dl matlagningsvitvin
3 dl grädde
1 kruka dill
Saften från ½ citron
Cayennepeppar
Salt

Börja med att sätt på ugnen på 200 grader, smörj en ugnsfast form med smör.

Strö lite flingsalt i botten på formen och lägg laxen med skinnsidan upp.

Dela pak choi på mitten, skär bort den nedersta delen på sparrisen och dela sedan på mitten.

Lägg sparris och pak choi i samma form som laxen.

Skala och hacka löken, lägg i en kastrull och fyll på stjälkarna från dillen och vitvinet.

När vitvinet kokat ner till hälften fyll då på med grädden och koka detta ytterligare en stund, så att grädden tjocknar något och smakerna får koka ihop.

Smaka av med salt, citron och cayennepeppar.

Häll såsen över laxen, pack choi och sparris.

Baka i ugnen till fisken får en kärntemperatur på 45 grader eller ca: 10 minuter

Skär dillen och strö över den färdiga rätten.

Smaklig måltid och lycka till!

Recept vecka 19

Recept på kycklingfilé med citron och mynta
4 personer
4 kycklingbröstfiléer (gärna svensk kyckling)
1 st citron
1 kruka mynta
Olivolja
Salt och peppar

Lägg kycklingbröstfiléer i en ugnsfastform, salta och peppra.
Skiva halva citronen och fördela skivorna över kycklingen, nyp av myntan (spara lite till salladen) och fördela även denna över kycklingbröstfiléerna, pressa över saften från den andra citronhalvan..
Stek i ugnen på 180 grader till en kärntemperatur på 72 grader.

Ljummen potatissallad
400 gr färskpotatis
1 pkt suger snaps
6 st rädisor
1 knippe salladslök
1 msk kapris eller tärnad saltgurka
1 påse babyspenat
1 burk crèmefraiche
1 msk dijonsenap

Koka potatisen. Om den är stor dela i mindre bitar innan du kokar den.
Blanda crèmefraiche och senap i en bunke, skär ner suger snaps, rädisor och salladslöken i mindre bitar. Blanda allt. När potatisen är klar, låt den svalna något och blanda ner i salladsblandningen.
Smaka av med salt och peppar samt lite grovt skuren mynta.

Smaklig måltid och lycka till!

Recept vecka 17

Recept på snabb och enkel köttfärswok

4 personer

500 gr nötfärs

2 vitlöksklyftor

1 liten broccoli

1 morot

1 rödlök

100 gr spetskål

1 dl cocosgrädde

1 nypa chiliflakes

1 tsk curry

Börja med att skala och dela alla grönsaker i mindre bitar.

Bryn köttfärsen i en panna med lite olivolja så att den börjar få färg.

Lägg i alla grönsaker och fräs även detta en stund.

Lägg i chiliflakes, curry och vitlöken, låt steka med någon minut.

Fyll på med cocosgrädde och koka ihop allt, denna går att utesluta om du vill ha den torr, servera då istället med en kallsås.

Smaka av med salt

Serveras med ris

Smaklig Måltid och lycka till!

Recept vecka 15

God och krispig nudelsallad

4 personer

2 kycklingbröst

1 liten broccoli

1 rödlök

1 st morot

1 bit vitkål

1 pkt risnudlar

1 dl soja

0,5 dl sweet chilisås

1 påse rostade sesamfrön

Dressing

1 dl crème fraiche

0,5 dl sweet chili

1 bit riven ingefära

Strimla kycklingen fint, var noga med att diska skärbräda och kniv efter användning.

Dela broccolin i små fina buketter.

Skala och skiva löken tunt.

Skala och skiva moroten tunt.

Skiva vitkålen tunt.

Blanda soja och sweet chili i en skål och lägg ner grönsakerna i detta, sältan i sojan kommer att göra grönsakerna lite mjuka.

Koka upp rikligt med vatten och häll det kokande vattnet över nudlarna, låt stå och dra till nudlarna är mjuka.

Stek kycklingfilén i het panna med lite olja. När det fått fin färg sänk då värmen och låt det steka klart.

Blanda ner nudlarna i skålen med grönsaker.

Vid servering

Lägg grönsaker och nudlar på tallriken, strö den stekta kycklingen runt om, häll lite dressing över allt och toppa med rostade sesamfrön.

 

Smaklig måltid!

Recept vecka 14

Recept på kyckling och bacongratäng

4 personer

4 kycklingfiléer

1 pkt bacon

1 gul lök

1 bit chili

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk honung

1 liten broccoli

3 dl grädde

100 gr riven ost

Strimla kycklingen och baconen, stek i en panna på medelvärme och lägg i en ugnsfast form

Skala och skiva löken, dela broccolin i mindre bitar och stek detta i en panna på medelvärme och lägg i samma ugnsfasta form

Mixa tomatpuré, chili, vitlök, honung och grädde och häll detta över kycklingen

Sprid osten över och gratinera i ugnen på 225 grader till gyllenbrun färg

Servera med ris och en god sallad

Lycka till och smaklig måltid!