Efter 40 Ă„r som kock brinner PĂ€r fortfarande för smaker med dess oĂ€ndliga kombinationer. I en bransch som Ă€r i stĂ€ndig utveckling och förĂ€ndring Ă€r det svĂ„rt att sitta stilla. Just nu hittar vi PĂ€r pĂ„ Körunda Golf och Konferens som köksmĂ€stare, men hans karriĂ€r tog sin början inom Tore Wretmans koncern för 40 Ă„r sedan och har huvudsakligen arbetat pĂ„ restauranger i Stockholm. 2010 vann PĂ€r titeln som Ă„rets Östgötakock och samma Ă„r blev han diplomerad Hagdahlskock.

Du vet vÀl att du kan Àven lyssna pÄ all stjÀrnor i efterhand hÀr.

Recept vecka 41

Ostpanerad aubergine med tomatsÄs
4 port
2 st auberginer
100 gr riven ost
3 hela Àgg
0,5 dl vetemjöl – gĂ„r bra med maizena eller potatismjöl

SkÀr auberginen i lÄnga skivor, lÀgg pÄ ett fat och salta dem lÀtt, lÄt ligga och vattnas ur.
Under tiden blanda Àgg och mjöl i en skÄl och rör ut mjölet ordentligt, tillsÀtt osten, smaka av med salt och peppar.
VÀnd auberginen först i lite mjöl och sedan i ostsmeten, stek i olivolja pÄ medelhög vÀrme.

TomatsÄs
1 st gullök
1 burk krossade tomater
1 msk balsamicovinÀger
1 nypa socker
Âœ grönsaksbuljong

Skala och skiva löken, svetta den i en kastrull med lite olivolja.
TillsÀtt socker och vinÀgern, koka en minut.
HÀll pÄ de krossade tomaterna och bryt ner buljongen, lÄt sÄsen koka ca: 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera detta med en god sallad eller ris.

Lycka till och smaklig mÄltid!

Recept vecka 40

Fiskgryta med fÀnkÄl, potatis och dill
4 personer
1 liten fÀnkÄl
4 medelstora potatisar
1 kruka dill
1 gul lök
500 gr lax eller vit fisk
100 gr krÀftstjÀrtar eller rÀkor
1 st fiskbuljongtÀrning
1 dl matlagningsvin vitt
3 dl vatten
2 dl grÀdde
œ citron- saften

Gör sÄ hÀr
Skala och skiva löken, skiva fÀnkÄlen, skala och dela potatisen i tÀrningsstora bitar.
Hetta upp en kastrull med lite olja i, lÀgg i potatis, lök och fÀnkÄl frÀs detta ca: 3 minuter, rör hela tiden.
LÀgg i buljongtÀrningen, fyll pÄ med vitvin och vatten.
LÄg koka till potatisen nÀstan Àr klar, fyll pÄ med grÀdde och koka ytterligare en stund.
Under tiden grytan kokar, dela fisken i bitar.
LÀgg i fisken i grytan och lÄt det bara sjuda en liten stund, rör försiktigt sÄ inte fisken gÄr sönder.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Toppa allt med rÀkor/krÀftstjÀrtar och hackad dill
Serveras med ett gott bröd.

Smaklig mÄltid och lycka till!

Recept vecka 37

Kryddig kycklingfilégryta med matvetesallad
4 personer
600 gr kycklinginnerfilé
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 tsk currypulver
1 tsk honung
1 tsk chilipulver
3 dl grÀdde

Matvetesallad

4 port matvete
1 st lime – skal och saft
1 msk olivolja
1 knippe koriander
1 pÄse mixad sallad
1 st liten broccoli
1 bit purjolök

LÀgg kycklingfilén i en bunke och krydda med alla kryddor samt vitlök och honungen, blanda vÀl och lÀgg i en ugnsfastform. Skiva löken och lÀgg i formen tillsammans med kycklingen.
Baka kycklingen i ugnen pÄ 200 grader ca: 8 minuter, hÀll pÄ grÀdden och baka ytterligare nÄgra minuter sÄ grÀdden blir simmig. Bryt isÀr en kycklingfilé och sÀkerstÀll sÄ den Àr genomstekt.

Koka matveten enligt anvisning pÄ paketet, undertiden matvetet kokar, förbereder du grönsakerna.
Dela broccolin, skölj och skÀr purjolöken, skÀr koriandern, riv skalet frÄn limen och pressa ur saften.
Stek broccolin hastigt i en het panna med lite olivolja, blanda alla grönsaker med den ljumna matveten.
Salta och peppra och hÀll över lite olivolja.

Lycka till och smaklig mÄltid!

Recept vecka 36

Het korvstroganoff med chorizo och fÀrska tomater

4 personer
4 st chorizo
1 st gul lök
1 st rödpaprika
4 st tomater eller 10 st cocktailtomater
2 st vitlöksklyftor
1 tsk köttbuljong (flytande)
3 dl grÀdde
Serveras med en sallad och ris

Gör sÄ hÀr:

Skiva chorizon i centimeter tjocka skivor, hetta upp en stekpanna och hÀll i lite olivolja.
Stek korven pÄ medelhög vÀrme, nÀr den börjar fÄ fÀrg sÀnk dÄ vÀrmen och tillsÀtt skivad lök, riven vitlök, strimlad paprika och tomaterna som Àr skurna i mindre bitar.
LÄt grönsakerna puttra i fettet frÄn korvarna utan att det fÄr för mycket fÀrg.
NÀr grönsakerna mjuknat nÄgot, tillsÀtt grÀdden och köttbuljongen.
LÄt det puttra en stund sÄ att sÄsen tjocknar lite.

Smaklig mÄltid och lycka till!

Recept vecka 35

Heta potatis och majsbullar med knaperstekt bacon
500 gr kokt potatis
1 liten burk med majs
2 salladslökar
1 bit röd chili
2 Àgg
Panko eller ströbröd
Olja till stekning
Bacon

Gör sÄ hÀr:
Skala potatisen.
Koka potatisen mjuk, hÀll av och lÄt den Änga av lite.
SkÀr salladslöken tunt, dela och kÀrna ur chilen, skÀr den i smÄ tÀrningar.
HĂ€ll av majsen.
Mosa potatisen, lÀgg i majsen och mosa detta med potatisen, blanda i Àggen.
Blanda potatissmeten med chili och salladslöken.
Forma till biffar och vÀnd i pankon.
Stek gyllenbruna i oljan.
Servera med knaperstekt bacon och lingonsylt.
Om du vill piffa upp din lingonsylt köp i stÀllet frysta lingon och gör dina egna rÄrörda lingon.
VÄga smaksÀtta lingonen med lite chili och lime.

Lycka till och smaklig mÄltid!

Recept vecka 34

RÀkpasta med örter och riven ost
4 personer
400 gr handskalade rÀkor
10 st cocktailtomater
1 gul lök
1 dl vitvin
2 vitlöksklyftor
1 knippe dill
1 knippe körvel
200 gr pasta

Gör sÄ hÀr:
Koka pastan, under tiden som du kokar pastan gör följande.
HÀll av rÀkorna, eller skala om du vÀljer att köpa rÀkor med skal pÄ.
Dela tomaterna pÄ hÀlften, skala och hacka löken fint.
Hetta upp en panna och hÀll i olivolja, lÀgg tomater och lök i pannan och lÄt detta puttra nÄgra minuter i oljan utan att det tar fÀrg. Riv i vitlöken och fyll pÄ med vitvin, koka ihop till hÀlften.
HÀll av pastan och spara lite av kokvÀtskan, blanda pastan med tomatröran, koka samman allt, om du behöver mer vÀtska sÄ anvÀnd pastavattnet. Blanda ner rÀkorna, riv över ost, osten ska binda vÀtskan. NÀr pastan Àr klar sÄ skÀr örterna och strö dessa över rÀtten.

Lycka till och smaklig mÄltid!

Recept vecka 33

KrÀmig svampsoppa med varm toast
4 personer
500 gr svamp – blanda gĂ€rna olika sorters svamp
1 gul lök
1 timjankvist
œ lagerblad
1 grönsaksbuljongtÀrning
0,5 dl vitvin – det gĂ„r bra med matlagningsvin
4 dl vatten
2 dl grÀdde
1 msk smör
”Gör sĂ„ hĂ€r:
Skala och hacka löken, putsa svampen och dela den i lite mindre bitar.
Hetta upp en kastrull och hÀll i lite rapsolja. Börja med att steka svampen. NÀr svampen slÀppt all vÀtska och börjat frÀsa ordentligt tillsÀtter du smöret, löken och kryddorna, lÄt steka ytterligare en stund.
TillsÀtt vitvinet, vattnet och buljongtÀrningen och lÄt allt detta koka en stund (ca 5 minuter).
TillsÀtt grÀdden och lÄt koka nÄgra minuter till, mixa med en stavmixer direkt i kastrullen, smaka av med salt och peppar.
Till detta serveras en varm toast med skinka och en god lagrad ost.
Smaklig mÄltid och lycka till! /PÀr

Recept vecka 32

Limebakad lax med frÀsch sallad
4 personer
600 gr laxfilé
Olivolja
1 st. lime – skal och saft
Salt

SÀtt ugnen pÄ 250 grader
Riv skalet frÄn limen och pressa saften över laxens köttsida.
Smörj en ugnsfast form med olivolja och strö ett tunt lager salt i formen.
LĂ€gg laxsidan med köttsidan mot saltet – alltsĂ„ skinnsidan ska vara uppĂ„t.
SĂ€tt in laxen i varm ugn.

Krispiga salladsblad, vÄga ta ut svÀngarna lite i denna sallad, gott Àr att kvarta ner lite jordgubbar, skÀra bitar av nektariner, apelsiner, ananas, melon, tomater, gurka.
Till detta Àr det gott med en dressing pÄ:
2 msk soja
1 tsk sambal olek
Lite riven ingefÀra
1 tsk honung
3 msk rapsolja

Blanda alla ingredienser i en skÄl och vispa sÄ att honungen löser upp sig.

Lycka till och smaklig mÄltid!

Recept vecka 26

Snabb och enkel pizza

4 personer
4 st Hönökaka
1 burk skalade tomater
1 nypa oregano
Salt
Svartpeppar
Riven ost

LÀgg Hönökakan pÄ en ugnsplÄt, olja in den lite innan med olivolja först.
Öppna burken med tomater och hĂ€ll av lite av vĂ€tskan, hĂ€ll sedan i en bunke, mixa med en stavmixer och smaka av.
Bred tomatsÄsen pÄ Hönökakan och strö över osten, grÀdda i ugnen pÄ 250 grader till osten blivit lite gratinerad.
Sedan kan du vÀlja vilket garnityr du vill, ett förslag Àr att baka pizzan och dela i tvÄ, stÀll fram marinerade grönsaker, kallskuret och sallad i smÄ skÄlar och gör din egen favorit pizza.

Lycka till och smaklig mÄltid!

Recept vecka 25

Raggmunk pÄ sötpotatis med rÀkor, grÀddfil och hackad rödlök
4 personer
2 st normalstora sötpotatisar
3 Àgg
1 dl potatismjöl
Salt
Peppar

Riv sötpotatisen pÄ den grova sidan pÄ rivjÀrnet, tillsÀtt Àgg, potatismjöl, salt och peppar. Blanda vÀl.
Forma till lite mindre biffar och stek i olja pÄ medelvÀrme, gör biffarna ganska sÄ tunna och stek dem krispiga.

Garnityr
1 st rödlök
GrÀddfil
RĂ€kor
Citron
Dill

Skala och hacka löken, lÀgg raggmunkarna pÄ tallriken och garnera med resten.
Du kanske hellre föredrar att garnera din portion med annat Àn rÀkor, dom hÀr smÄ raggisarna passar utmÀrkt med lax, bacon eller nÄgon vegetarisk röra.
Smaklig mÄltid och lycka till!

Recept vecka 24

Recept pÄ frÀsch lax med myntayoghurt
4 personer
600 gr laxfilé
Olivolja
1 st. lime – skal och saft
Salt

SÀtt ugnen pÄ 250 grader
Riv skalet frÄn limen och pressa saften över laxens köttsida.
Smörj en ugnsfast form med olivolja och strö ett tunt lager salt i formen.
LĂ€gg laxsidan med köttsidan mot saltet – alltsĂ„ skinnsidan ska vara uppĂ„t.
SĂ€tt in laxen i varm ugn.

Myntayoghurt

4 dl matlagningsyoghurt
1 kruka mynts
Âœ lime – skal och saft
Salt

SkÀr myntan i mindre bitar och blanda med yoghurten, riv och pressa ner limesaften.
Smaka av med salt.

Servera med en sallad och kokt fÀrskpotatis.

 

Recept vecka 23

Recept pÄ Nasi Goreng med kalkon

4 personer
400 gr kalkonfilé
1 pkt gröna Àrtor
2 st. morötter
4 dl kokt ris
200 gr spetskÄl
1 st. gul lök
1 burk mangochutney
1 tsk curry
1 krm ingefÀra
4 st. Àgg

Strimla kalkonfilén tunt och stek hastigt pÄ högvÀrme, OBS! stek ej för lÀnge, blir lÀtt torr, lÀgg Ät sidan pÄ en tallrik.

Koka riset, enligt paketets anvisningar, om det inte Àr sÄ att du har kvar kokt ris frÄn gÄrdagens middag.

Skala och riv morötterna, strimla kÄlen och skala och skiva löken.

Spola Àrtorna i varmt vatten och lÄt rinna av.

Hetta upp pannan igen och tillsÀtt rapsolja, stek lök, kÄl och morötter sÄ att det fÄr lite fÀrg.

TillsÀtt ris och stek ytterligare en stund, smaka av med salt, curry och ingefÀra.

Rör ner den stekta kalkonen och Àrtorna.

Servera med stekt Àgg och mangochutneyn.

Lycka till och smaklig mÄltid!

Recept vecka 22

400 gr kycklingfÀrs
2 st vitlöksklyftor
1 msk srirachasÄs eller vanlig chili
1 kruka koriander eller persilja
Salt
Peppar
Panko till panering
Rapsolja till stekning

Skala vitlöken, blanda kycklingfÀrs med riven vitlök, srirachasÄs och koriander. Forma till smÄ bollar och panera i panko. Stek bollarna i rikligt med rapsolja till gyllenbrun fÀrg. Se till att de Àr ordentligt klara. LÄt rinna av pÄ lite hushÄllspapper

Dressing
1 dl majonnÀs
2 msk sweetchilisÄs
Âœ lime – skal och saften
Blanda alla ingredienser i en skÄl.

KĂ„lsallad

Litet vitkĂ„lshuvud – tunt skivad
Âœ lime – saften
2 msk raps eller olivolja
Salt
1 msk honung

Skiva vitkÄlen tunt, knÄda den ordentligt med en nypa salt, tillsÀtt honung, lime och olja. Bland ordentligt och lÄt den stÄ en stund och marinera innan servering.

Smaklig mÄltid och lycka till!

Recept vecka 21

Köttbullar med mustig tomatsÄs och pasta

TomatsÄs
1 st liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk balsamicovinÀger
1 nypa socker
1 burk krossade tomater
Olivolja
Salt
Peppar

VÀrm en kastrull och hÀll i olivolja, hacka vitlök och lök, frÀs sedan i kastrullen, tillsÀtt socker och lÄt steka med i 2 minuter pÄ medelvÀrme.
HÀll i balsamicovinÀgern och de krossade tomaterna, lÄt koka pÄ svag vÀrme till fin konsistens.

Köttbullar
3 korvar av chorizo typ
Öppna skinnet pĂ„ korvarna och ta ut fĂ€rsen, forma till köttbullar och stek i en panna med lite olivolja.

LÀgg ner köttbullarna i tomatsÄsen och lÄt koka nÄgra minuter.

Koka pastan enligt förpackningen.

Toppa anrÀttningen med en gremolata.

Gremolata
1 kruka bladpersilja
1 citron skal och lite saft (efter smak)
O,5 dl olivolja

Hacka persiljan, riv av skalet frÄn citronen och blanda med persiljan, fyll pÄ med olivoljan och citronsaft.
Salta och peppra

Recept vecka 20

Recept pÄ lax i ugn med pak choi, grön sparris och grÀdde

4 personer
600 gr lax
20 gr smör
2 st pak choi
1 knippe grön sparris
1 gul lök (liten)
1 dl matlagningsvitvin
3 dl grÀdde
1 kruka dill
Saften frĂ„n Âœ citron
Cayennepeppar
Salt

Börja med att sÀtt pÄ ugnen pÄ 200 grader, smörj en ugnsfast form med smör.

Strö lite flingsalt i botten pÄ formen och lÀgg laxen med skinnsidan upp.

Dela pak choi pÄ mitten, skÀr bort den nedersta delen pÄ sparrisen och dela sedan pÄ mitten.

LĂ€gg sparris och pak choi i samma form som laxen.

Skala och hacka löken, lÀgg i en kastrull och fyll pÄ stjÀlkarna frÄn dillen och vitvinet.

NÀr vitvinet kokat ner till hÀlften fyll dÄ pÄ med grÀdden och koka detta ytterligare en stund, sÄ att grÀdden tjocknar nÄgot och smakerna fÄr koka ihop.

Smaka av med salt, citron och cayennepeppar.

HÀll sÄsen över laxen, pack choi och sparris.

Baka i ugnen till fisken fÄr en kÀrntemperatur pÄ 45 grader eller ca: 10 minuter

SkÀr dillen och strö över den fÀrdiga rÀtten.

Smaklig mÄltid och lycka till!

Recept vecka 19

Recept pÄ kycklingfilé med citron och mynta
4 personer
4 kycklingbröstfiléer (gÀrna svensk kyckling)
1 st citron
1 kruka mynta
Olivolja
Salt och peppar

LÀgg kycklingbröstfiléer i en ugnsfastform, salta och peppra.
Skiva halva citronen och fördela skivorna över kycklingen, nyp av myntan (spara lite till salladen) och fördela Àven denna över kycklingbröstfiléerna, pressa över saften frÄn den andra citronhalvan..
Stek i ugnen pÄ 180 grader till en kÀrntemperatur pÄ 72 grader.

Ljummen potatissallad
400 gr fÀrskpotatis
1 pkt suger snaps
6 st rÀdisor
1 knippe salladslök
1 msk kapris eller tÀrnad saltgurka
1 pÄse babyspenat
1 burk crĂšmefraiche
1 msk dijonsenap

Koka potatisen. Om den Àr stor dela i mindre bitar innan du kokar den.
Blanda crÚmefraiche och senap i en bunke, skÀr ner suger snaps, rÀdisor och salladslöken i mindre bitar. Blanda allt. NÀr potatisen Àr klar, lÄt den svalna nÄgot och blanda ner i salladsblandningen.
Smaka av med salt och peppar samt lite grovt skuren mynta.

Smaklig mÄltid och lycka till!

Recept vecka 17

Recept pÄ snabb och enkel köttfÀrswok

4 personer

500 gr nötfÀrs

2 vitlöksklyftor

1 liten broccoli

1 morot

1 rödlök

100 gr spetskÄl

1 dl cocosgrÀdde

1 nypa chiliflakes

1 tsk curry

Börja med att skala och dela alla grönsaker i mindre bitar.

Bryn köttfÀrsen i en panna med lite olivolja sÄ att den börjar fÄ fÀrg.

LÀgg i alla grönsaker och frÀs Àven detta en stund.

LÀgg i chiliflakes, curry och vitlöken, lÄt steka med nÄgon minut.

Fyll pÄ med cocosgrÀdde och koka ihop allt, denna gÄr att utesluta om du vill ha den torr, servera dÄ istÀllet med en kallsÄs.

Smaka av med salt

Serveras med ris

Smaklig MĂ„ltid och lycka till!

Recept vecka 15

God och krispig nudelsallad

4 personer

2 kycklingbröst

1 liten broccoli

1 rödlök

1 st morot

1 bit vitkÄl

1 pkt risnudlar

1 dl soja

0,5 dl sweet chilisÄs

1 pÄse rostade sesamfrön

Dressing

1 dl crĂšme fraiche

0,5 dl sweet chili

1 bit riven ingefÀra

Strimla kycklingen fint, var noga med att diska skÀrbrÀda och kniv efter anvÀndning.

Dela broccolin i smÄ fina buketter.

Skala och skiva löken tunt.

Skala och skiva moroten tunt.

Skiva vitkÄlen tunt.

Blanda soja och sweet chili i en skÄl och lÀgg ner grönsakerna i detta, sÀltan i sojan kommer att göra grönsakerna lite mjuka.

Koka upp rikligt med vatten och hÀll det kokande vattnet över nudlarna, lÄt stÄ och dra till nudlarna Àr mjuka.

Stek kycklingfilén i het panna med lite olja. NÀr det fÄtt fin fÀrg sÀnk dÄ vÀrmen och lÄt det steka klart.

Blanda ner nudlarna i skÄlen med grönsaker.

Vid servering

LÀgg grönsaker och nudlar pÄ tallriken, strö den stekta kycklingen runt om, hÀll lite dressing över allt och toppa med rostade sesamfrön.

 

Smaklig mÄltid!

Recept vecka 14

Recept pÄ kyckling och bacongratÀng

4 personer

4 kycklingfiléer

1 pkt bacon

1 gul lök

1 bit chili

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk honung

1 liten broccoli

3 dl grÀdde

100 gr riven ost

Strimla kycklingen och baconen, stek i en panna pÄ medelvÀrme och lÀgg i en ugnsfast form

Skala och skiva löken, dela broccolin i mindre bitar och stek detta i en panna pÄ medelvÀrme och lÀgg i samma ugnsfasta form

Mixa tomatpuré, chili, vitlök, honung och grÀdde och hÀll detta över kycklingen

Sprid osten över och gratinera i ugnen pÄ 225 grader till gyllenbrun fÀrg

Servera med ris och en god sallad

Lycka till och smaklig mÄltid!